La Mitja agafa forces per l’any vinent

0
793

La prova d’enguany, suspesa a causa de la Covid, té com a objectiu fer «un pas endavant» l’any vinent


Darrerament, els desembres a Figueres no només esdevenien una època de llums i il·lusions nadalenques, sinó també de vambes esportives i bona competició. La Mitja Marató de Figueres ja s’havia convertit, en poc temps, en un actiu rellevant de la ciutat a final d’any, tot i que aquest 2020 no ha pogut aparèixer a escena a causa de la pandèmia de la Covid-19. De fet, que la Mitja no se celebraria es va saber amb celeritat: el mes d’agost, l’organitzador, l’Associació Esportiva Mitja Marató de Figueres, ja va avançar que la prova quedava suspesa. «Vam decidir cancel·lar-la en un moment en el qual va coincidir amb el pic de Covid a Figueres i Vilafant. Donada la complexitat de la cursa, que és una prova que mou quatre consistoris –Figueres, Peralada, Vilabertran i Cabanes– i que talla moltes carreteres i posa en joc molts espais de la ciutat, vam creure convenient que per tot això, i per no tensar encara més el nostre sistema sanitari , era necessari suspendre-la. Hi havia temes molt més prioritaris que la celebració d’una cursa», detalla el director de la Mitja, Francesc Pous, que també reconeix que en cap moment s’ha plantejat fer una activitat adaptada per al dia de la cursa –el passat 6 de desembre–. «Tenint en compte les seves característiques, i entenent que la prova ha de ser participativa i inclusiva per tothom, no hem cregut necessari ni convenient fer un format virtual o diferent, el que volem és mantenir l’essència de la Mitja».

Segons Pous, la prova d’enguany, que havia de celebrar la cinquena edició, arribava amb un bon estat de «maduració». «Arribava amb una plena consolidació i amb una bona repercussió en àmbit català i, fins i tot, estatal: ens han vingut participants d’altres regions d’Espanya com Madrid, València o el País Basc, i això fa que la cursa de mica en mica es vagi obrint», afegeix el director, que també recorda que una part important dels corredors arriba procedent de la Catalunya del Nord. «Un dels objectius era donar a conèixer el nostre territori, però també obrir fronteres i agermanar-nos amb les curses que s’estan fent a l’altra banda dels Pirineus. No ens volem quedar com una cursa únicament local».

UNA «OPORTUNITAT». Per al director, aquesta aturada obligada per la pandèmia no suposa un pas enrere, sinó que s’ha de contemplar com una «oportunitat». «Ens dona més temps per reorganitzar-nos, per asseure’ns amb l’Ajuntament i amb la Diputació i per mirar d’estudiar fórmules que permetin fer aquest salt qualitatiu que ja fa temps que l’estem veient». «Ens agradaria, amb la prospecció internacional que té la ciutat de Figueres amb Dalí, l’entorn dalinià i l’Empordà, fer un pas endavant per tal d’explorar vies per fer atractiva la Mitja per gent que corre mitges maratons europees», afegeix.

MOLTES IDEES. Més enllà d’aquesta projecció internacional, la prova de l’any vinent, prevista al calendari pel dia 5 de desembre, contempla moltes propostes damunt la taula que s’estan estudiant. El que és segur, diu Pous, és que els circuits de la Mitja i de la prova dels 10 quilòmetres es mantindran, tot i que hi poden haver petites modificacions que ara s’estan valorant. «Treballarem fort com si l’edició s’hagués de celebrar amb tota la seva plenitud, aquesta serà la nostra proposta i el nostre compromís, tant amb la cursa com amb la ciutat. A partir d’aquí, haurem d’anar veient el que diuen les autoritats sanitàries per intentar incloure la prova al calendari: si no és amb el format de sempre, miraríem de fer-la d’una altra manera, podríem contemplar de fer alguna cosa virtual, però seria l’últim recurs. Estem esperançats que el 2021 sigui un punt d’inflexió respecte a la pandèmia i que es puguin celebrar les proves esportives».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li