La ministra Salgado presenta a Figueres el pla ZP per fer front a la crisi

0
486

La ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, ha qualificat ‘d’artificial’ la polèmica generada en molts consistoris, entre els quals el de Girona, per la grandària dels cartells que anunciaran les obres finançades pel fons estatal d’inversió local. ‘No hem escoltat queixar-se cap contractista per haver de posar un cartell on, entre d’altres coses, hi figura quina és l’empresa que desenvolupa les obres’, ha comentat Salgado, que aquest dilluns s’ha desplaçat fins a la ciutat de Figueres per donar les últimes dades del conegut popularment com a Pla Zapatero. ‘A més, jo no crec que l’impacte visual d’un cartell sigui al final més gran que l’impacte de l’obra’, ha puntualitzat la ministra. 

De fet, segons Salgado, els cartells només hi seran durant la realització de l’obra. ‘Primer, perquè se sàpiga perquè es causen certes molèsties als ciutadans; segon, perquè es conegui que es tracta d’un obra que forma part d’un pla del govern espanyol per lluitar contra la situació de crisi econòmica; i tercer, perquè es conegui el pressupost, el termini d’execució de l’obra i també el nom de l’empresa que les desenvolupa’, ha enumerat la ministra d’Administracions Públiques, que ha aprofitat per carregar contra el PP per aquesta polèmica. ‘Quan hem vist que la grandària dels cartells era el que criticaven ens varem adonar que la iniciativa del fons estatal ha estat un èxit complet’, ha ironitzat Salgado.

Igualment, i responent també a les crítiques pel cost econòmic que suposaran aquests cartells, amb un preu aproximat de 1.800 euros per unitat, la ministra ha recordat que en els ajuntaments més petits ho pagaran les respectives subdelegacions del govern. ‘I en els projectes més grans és habitual que sigui el propi contractista que hagi de finançar el cartell, que és reciclable i que, per tant, el podrà fer servir en altres obres amb una simple sobreimpressió’, ha comentat la ministra.

Pel que fa a la situació actual del fons estatal d’inversió local, Salgado ha anunciat que el Ministeri d’Administracions Públiques (MAP) ja ha aprovat a dia d’avui el 95% dels projectes presentats pels 221 ajuntaments de les comarques gironines. ‘Dels 648 projectes per valor de 125 MEUR registrats per aquests municipis, el MAP ha donat llum verda a 614’, ha comentat la ministra, que ha estat acompanyada del delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, i per la diputada Montse Palma. Pel que fa al 5% de projectes gironins que encara no han estat acceptats, Salgado ha explicat que pot ser degut a la possible demanda d’informació complementària per part del Ministeri, ‘però aquest dimarts crec que el 99,5% dels projectes gironins estaran aprovats’.

De fet, la ministra ha volgut destacar que les sol·licituds presentades pels 221 municipis gironins han ‘esgotat’ pràcticament la quantitat assignada a la demarcació per part d’aquest fons estatal d’inversió local, cosa que no ha succeït en els quatre únics pobles de l’estat que no han presentat cap projecte. Es tracta de dos pobles castellans –Illán de Vacas i San Juan de la Encinilla– i dos pobles catalans –La Quar (Barcelona) i Arres (Lleida). ‘Aquests dos petits municipis catalans de 60 habitants ja es varen posar en contacte amb el Ministeri i ens varen dir que no necessitaven res. Doncs bé, res a dir’, ha comentat amb sorpresa Salgado.

Finalment, i preguntada pels avenços en la negociació del nou sistema de finançament, la ministra d’Administracions Públiques, ponent de la Comissió Bilateral, no ha deixat entreveure gaires avenços. ‘Se segueix treballant, jo crec que les posicions estan molt pròximes i tant aviat com passi aquest parèntesi electoral d’eleccions a Galícia i el Paí Basc podrem formalitzar un acord’, ha finalitzat Salgado.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li