La mediació, clau per la convivència

0
930

La zona oest de Figueres s’associa sovint a intervencions policials que persegueixen el frau de serveis, les ocupacions il·legals i les operacions contra el cultiu i tràfic de droga. És evident que es tracta de problemes que afecten la seguretat i que s’estenen de manera perillosa perjudicant la convivència a la ciutat. Els veïns demanen més mà dura de les autoritats contra aquells que no respecten les normes, però en el fons de tot hi ha una realitat al barri que requereix molta intervenció social. La darrera memòria del Pla de desenvolupament comunitari (PDC) a la zona oest detalla les accions de dinamització fetes durant el curs 2014-2015 i els resultats numèrics. El saldo qualitatiu, però, és difícil de valorar, ja que _com la majoria de tasques de mediació social_ els seus efectes positius no són immediats.
Durant aquest any continuen les accions de mediació social del Pla de desenvolupament comunitari. Aquest pla es fruit d’un acord entre la Generalitat i l’Ajuntament de Figueres i en el qual també participa la fundació privada Pere Closa. Aquesta fundació es dedica a la formació i promoció dels gitanos a Catalunya; i a Figueres, a la promoció escolar per un conveni amb el Departament d’Ensenyament. Pel que fa a l’anomenat Pla de desenvolupament comunitari, aquest any té un pressupost global de 152.700 euros.

pla d’acció i context. El PDC actúa al Culubret, al barri de Sant Joan, al Bon Pastor, Món Millor, Juncària-Parc Bosc i a zona dels habitatges del Parc. És la part oest de Figueres que es focalitza en un context social divers de 5.000 persones. Entre aquesta població hi ha diversitat d’ètnies i orígens: concentració de població gitana al barri de Sant Joan i als blocs sindicals; alt índex d’immigració magribina, sud-americana i africana; un 20% de població de majors de 65 anys procedent de la immigració dels anys 60 i 70 des d’Andalusia i Extremadura, i també, hi ha població autòctona. Tota aquesta població tan diversa té diverses entitats, associacions i serveis educatius, socials i culturals per interactuar. Entren en escena sis associacions de veïns i sis entitats religioses (centre islàmic Taurid, església evangelista de Filadèlfia, església evangelista de Filadèlfia El Gran Olivo, església catòlica Bon Pastor, associació Bet-tel i associació cultural cristiana El Gran Olivo. Els serveis educatius de l’entorn són l’escola Josep Pous i Pagès; l’IES Alexandre Deulofeu, la llar d’infants del Bon Pastor i el centre de formació d’adults Maria Verdaguer.
Els serveis socials i culturals a la zona oest tenen també sis àmbits. Hi ha el servei de mediació de la comunitat gitana, el de les comunitats de propietaris, els serveis socials d’atenció primària, el casal cívic del Bon Pastor, el servei tècnic Punt Òmnia i l’eina del Pla de desenvolupament comunitari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li