La mar de protegits

0
860

La mort del nen suís que a finals de juliol va quedar sepultat per una duna a la platja de Can Comes (Castelló d’Empúries) va suscitar un debat sobre la necessitat de disposar o no de socorristes a totes les zones de bany. La competència de prendre aquesta decisió pertany als ajuntaments; i en el cas de la nostra comarca, la majoria han optat per tenir vigilància només a les platges més concorregudes. Perquè tot i admetre que la seguretat dels usuaris és molt important, els consistoris asseguren que la situació econòmica i la orografia del litoral altempordanès –que està ple de cales– els impedeixen cobrir tota la costa.
L’Escala, Sant Pere Pescador i Portbou són els únics pobles que ofereixen el servei a totes les platges. Els tres ajuntaments fa molts anys que signen convenis amb la Creu Roja, que els permeten tenir torres de vigilància, ambulàncies i també alguna embarcació Zodiac. L’alcalde de Portbou, Antoni Vega, considera que “hauria de ser com un bé afegit o una qualitat de la platja, però no com una obligació”. En el seu cas, també tenen dutxes, cadira amfíbia per a minusvàlids o recollida selectiva per mantenir la Bandera Blava.
Els consistoris més grans, en canvi, han optat per posar vigilància només a les platges on va més gent. Així, al terme municipal de Castelló d’Empúries tenen socorristes a la platja Gran d’Empuriabrava i al primer sector de la Rubina (des del rec dels Salins fins on comença l’àrea reservada al surf d’estel). I segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Julià Genovès, “a Can Comes no n’hi ha hagut ni n’hi haurà mai, perquè forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i només s’hi pot accedir a peu i a l’estiu”. A Roses, enguany el concurs s’ha decantat a favor d’una empresa de Tarragona, que s’ha implantat a totes les platges del municipi. D’altra banda, aquest mes d’agost, l’Ajuntament ha impulsat una prova pilot per fer un salvament a les cales del parc natural: fan un taller de primers auxilis i un curs de formació en l’ús de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) als encarregats de bars i càmpings, alguns dels quals també tindran un DEA. A més, també hi tenen una embarcació i una ambulància medicalitzada. I a Llançà, només tenen vigilància a les platges del Port, Grifeu i la Farella perquè segons l’alcalde, Pere Vila, “tenir-ne a totes en un litoral com el nostre, amb més de set quilòmetres de costa, seria impossible”.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li