La manera de captar el món de Miquel Ruiz, nombrat Fortianenc Il·lustre

0
1542

Fortià reconeix la tasca de Miquel Ruiz, i el Centre Agrícola i Social acull una mostra de les seves fotografies


 

Miquel Ruiz Avilés (Granada, 1954) es defineix com a «fotògraf de pagès». Quan tenia un any, la seva família, oriünda d’Andalusia, va emigrar a Fortià. El primer treball, que li van encarregar des del diari El Punt, va ser centrat en el seu poble, l’any 1979: «La primera foto i portada que vaig publicar no era, precisament, un tema agradable. A Fortià es llençaven vedells a les basses i a les escombraries llavors. Em va costar que gairebé em pengessin, a Fortià!», rememora, rient, el reporter gràfic. Durant la Festa Major de Sant Julià i Santa Basilissa d’enguany, l’Ajuntament l’ha nomenat Fortianenc Il·lustre. Valora d’aquesta manera el reconeixement: «La placa que m’han donat és un doble orgull per algú que va arribar fa seixanta anys a l’Empordà. I no només a mi, sinó també a la meva família. Per altra part, el disseny d’aquesta placa el va fer el meu fill». L’acte es va celebrar l’11 de gener al Centre Agrícola i Social del municipi i va comptar amb la intervenció de l’expresident del Col·legi de Periodistes de Girona i exdirector d’El Punt, Enric Matarrodona. Amb motiu de la celebració, en aquest espai es va instal·lar la mostra «Una altra manera de captar el món», que s’ha pogut veure fins al passat diumenge.

L’EXPOSICIÓ. Els darrers anys, «Una altra manera de captar el món» -un projecte d’INSPAI a partir del Fons Miquel Ruiz i del Departament de Comunicació de la Diputació de Girona- ha rodat arreu de les comarques gironines i consta d’una trentena d’imatges de la seva etapa com a fotoperiodista a El Punt, com a reporter de guerra a Bòsnia i d’altres de Sri Lanka. També hi apareixen fotografies de l’època que Ruiz anomena «ictus transformació». I és que l’empordanès va partir un ictus l’any 2010, que el va obligar a apartar-se del seu ofici. «L’ictus em va transformar a mi i a la família. I la fotografia em va ajudar a sobreviure», reconeix. La fotografia que presideix l’exposició parla dels incendis de l’Alt Empordà, el 2012: «El rerefons de la foto és que el paisatge rebrotarà. Una al·legoria del present, que el futur serà verd altre cop», detalla.

EL DEMÀ. Ruiz, fundador de l’entitat Fotògrafs per la Pau, va cobrir la guerra de Bòsnia i va realitzar, l’octubre passat, una exposició a Sarajevo: «Oslobodenje 1993-2018, periodisme sota el terror de les bombes». «Aquesta va ser la meva última exposició –no ens esvarem!– de guerra», assegura. De moment, ara per ara treballa en el seu «projecte de vida»: «Refer-me de l’última operació i intentar sobreviure, que Déu n’hi do la feinada que hi ha». Tampoc descarta res. Diu que, quan arribi la primavera, potser un dia s’aixeca, veu una flor, se li acut una idea, agafa la càmera i comença un nou projecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li