La llevantada va permetre desembassar el pantĂ 

0
1516

Actualment, el pantĂ  continua estant al 90% de la seva capacitat, quan fa just un any estava al 36%


 

Malgrat que van provocar inundacions i danys materials molt importants arreu de la comarca, les intenses pluges que van caure durant la tardor van resultar molt beneficioses per als aqüífers alt-empordanesos. Amb un rècord de 56,5 hm3 embassats, el pantà de Darnius-Boadella va arribar al 92,5% de la seva capacitat, i a mitjans de desembre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi va fer diverses operacions de cabals generadors a la presa.

Les actuacions, recollides en la planificació hidrològica catalana, tenien una finalitat mediambiental molt específica. I es va poder veure una imatge inèdita en els darrers anys: el 17 de desembre, en només 24 hores el cabal alliberat de la presa va passar, de manera gradual, dels 1,5 m3 per segon als 27,5 m3 per segon. Una circumstància que va permetre reperfilar la llera del riu, oxigenar l’aigua i, conseqüentment, també millorar la qualitat dels hàbitats dels peixos que viuen al pantà.

En aquell cas, després de mantenir el valor màxim durant unes hores es va retornar gradualment al cabal de desembassament habitual. Però un mes abans, el 18 de novembre, la mateixa llevantada també havia portat uns valors d’aigua tan elevats que l’alliberament també va arribar als 25 m3/s. Això no obstant, en aquell cas la major part del cabal de la riuada s’havia retingut a l’embassament per minimitzar els danys que ja s’havien produït a la plana de la Muga.

Segons va informar l’ACA, l’alliberament d’aigua es va fer posteriorment perquè aleshores es complien les pautes establertes en el pla de gestió perquè el seu benefici ambiental fos màxim. A més, la decisió d’aplicar la mesura es va prendre en un moment en què l’embassament garantia les demandes d’abastament urbà i reg agrícola per a un any. Les maniobres també es van aprofitar per fer una sèrie de comprovacions tècniques als òrgans de desguàs de la presa per optimitzar-ne la maniobrabilitat.

Actualment, el pantĂ  continua estant al 90% de la seva capacitat, quan fa just un any estava al 36%.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li