La llevantada va permetre desembassar el pantĂ 

0
588

Actualment, el pantĂ  continua estant al 90% de la seva capacitat, quan fa just un any estava al 36%


 

Malgrat que van provocar inundacions i danys materials molt importants arreu de la comarca, les intenses pluges que van caure durant la tardor van resultar molt beneficioses per als aqĂŒĂ­fers alt-empordanesos. Amb un rĂšcord de 56,5 hm3 embassats, el pantĂ  de Darnius-Boadella va arribar al 92,5% de la seva capacitat, i a mitjans de desembre l’AgĂšncia Catalana de l’Aigua (ACA) hi va fer diverses operacions de cabals generadors a la presa.

Les actuacions, recollides en la planificaciĂł hidrolĂČgica catalana, tenien una finalitat mediambiental molt especĂ­fica. I es va poder veure una imatge inĂšdita en els darrers anys: el 17 de desembre, en nomĂ©s 24 hores el cabal alliberat de la presa va passar, de manera gradual, dels 1,5 m3 per segon als 27,5 m3 per segon. Una circumstĂ ncia que va permetre reperfilar la llera del riu, oxigenar l’aigua i, conseqĂŒentment, tambĂ© millorar la qualitat dels hĂ bitats dels peixos que viuen al pantĂ .

En aquell cas, desprĂ©s de mantenir el valor mĂ xim durant unes hores es va retornar gradualment al cabal de desembassament habitual. PerĂČ un mes abans, el 18 de novembre, la mateixa llevantada tambĂ© havia portat uns valors d’aigua tan elevats que l’alliberament tambĂ© va arribar als 25 m3/s. AixĂČ no obstant, en aquell cas la major part del cabal de la riuada s’havia retingut a l’embassament per minimitzar els danys que ja s’havien produĂŻt a la plana de la Muga.

Segons va informar l’ACA, l’alliberament d’aigua es va fer posteriorment perquĂš aleshores es complien les pautes establertes en el pla de gestiĂł perquĂš el seu benefici ambiental fos mĂ xim. A mĂ©s, la decisiĂł d’aplicar la mesura es va prendre en un moment en quĂš l’embassament garantia les demandes d’abastament urbĂ  i reg agrĂ­cola per a un any. Les maniobres tambĂ© es van aprofitar per fer una sĂšrie de comprovacions tĂšcniques als ĂČrgans de desguĂ s de la presa per optimitzar-ne la maniobrabilitat.

Actualment, el pantĂ  continua estant al 90% de la seva capacitat, quan fa just un any estava al 36%.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li