La llevantada del març posa al descobert restes gregues

0
1616

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, va declarar que tenien coneixement de l’existència d’aquesta prolongació de ciutat fins al mar


 

A principis de març, un fort temporal de llevant va provocar destrosses al passeig de l’Escala. També a la platja del Moll Grec, a tocar les ruïnes d’Empúries. La llevantada va erosionar part de les dunes que hi ha a la zona i va posar al descobert restes de l’antiga ciutat grega. Llavors els responsables del MAC-Empúries van alertar la Generalitat de la troballa i es va iniciar una excavació d’urgència que acabarà d’aquí a uns dies. Després es tornarà a cobrir l’espai de sorra perquè la platja recuperi l’aspecte original.

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, va declarar que tenien coneixement de l’existència d’aquesta prolongació de ciutat fins al mar. Ella mateixa va detallar com es va comunicar l’existència de la troballa i la decisió d’actuar-hi. Santos assegura que les restes estan en molt bon estat de conservació, molt més del que s’esperava. A més, correspondrien al moment inicial de l’ocupació grega, entorn de la segona meitat del segle VI aC. «Ens dona una informació molt valuosa per reconstruir com era l’antiga línia de costa i també sobre com era la relació que la ciutat tenia amb el mar», va insistir.

L’arqueòloga que dirigeix els treballs, Anna Maria Puig, assegura que es va decidir actuar «ràpidament» perquè l’exposició de les restes localitzades a les inclemències del temps podria provocar que s’erosionin més. Puig assegura que «es tracta d’unes construccions fetes al subsòl de la platja i creiem que són restes de cases o de magatzems». De moment, encara no poden concretar-ho amb exactitud, però han localitzat algun pou i diversos estrats que els permetran datar les diferents fases d’ocupació de l’espai. Se sap però amb certesa que les troballes «s’han de situar en el context de la ciutat grega». En aquest sentit, els experts detallen que es tractaria de construccions anteriors aixecades al subsòl de l’edifici ubicat a l’àgora, allò que anomenaven estoa, un espai dedicat a les transaccions mercantils durant l’època hel·lenística.

UN JACIMENT ÚNIC. El d’Empúries és l’únic jaciment de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega (Empòrion) amb les d’una ciutat romana (Emporiae). El primer establiment dels grecs data precisament del segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses (Palaia Polis, ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la Neàpolis, ciutat nova. L’any 218 aC, el port emporità va servir de punt d’entrada a la Península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l’exèrcit cartaginès.

Entre els segles VI aC i V dC, Empúries va esdevenir un important port i enclavament comercial, a més de convertir-se en el primer campament romà de la Península i ciutat romana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li