La Llei del tabac modifica els hĂ bits dels fumadors habituals

0
785

Diumenge va entrar en vigor la nova Llei contra el tabac que prohibeix fumar en tots els espais públics tancats del país. La intenció és clara: “evitar l’exposició de la gent no fumadora a l’aire contaminat pel fum del tabac”. Una directriu que col·loca Catalunya i Espanya en la mateixa línia d’acció que la majoria dels països europeus militen des de fa anys.
Tot i que la polèmica al voltant de la seva entrada en vigor ha estat gran, bàsicament perquè la primera Llei del Tabac, que va entrar en funcionament ara fa cinc anys, tenia un caràcter temporal i poc restrictiu (qualificada per molts de nyap, ja que només afectava els locals de més de 100 m2 i va obligar molts restauradors a invertir bastants diners en obres de reforma), l’actual normativa no deixa espai a dubtes i prohibeix fumar en qualsevol espai públic i tancat.
Això ha fet que els hàbits dels fumadors habituals hagin sofert un brusc canvi. Dilluns al matí, a la plaça de l’Ajuntament de Figueres, era palpable la nova situació. Arraulits al voltant de les estufes de les diferents terrasses, els fumadors consumien les seves cigarretes amb delectança tot i les gèlides temperatures. L’indret no era casual, ja que aquests espais són l’única escletxa legal que la Llei deixa, i pel que sembla, estan cridats a ser l’últim refugi dels addictes a la nicotina. Mentrestant, a l’interior dels bars i restaurants (que no es veien buits precisament), la vida seguia igual: un grup d’oficinistes dinaven, un senyor gran prenia un cafè i una senyora i un nen fullejaven revistes i diaris, això sí, sense fum.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li