La llarga marxa

0
1345

El president Torra, en la conferència del passat dia 4 de setembre, va dir que s’iniciava una llarga marxa en defensa dels drets civils, socials i nacionals de Catalunya que ha de protagonitzar la societat civil; és a dir, nosaltres. La idea rectora és «llibertat o llibertat», ja que aquest moviment pacífic i democràtic ha de durar fins que s’assoleixi l’alliberament del país. En aquesta mobilització continuada, les institucions hauran de fer el seu paper (i en aquest sentit el govern de la Generalitat i la majoria parlamentària independentista són bàsiques), però la clau de volta de tot plegat serà la resposta popular.

La fita més immediata és la manifestació de l’onze de setembre d’enguany, que sens dubte farà de termòmetre de la resposta col·lectiva a la crida del president i de la resta de líders polítics i socials independentistes i sobiranistes. En el moment de redactar aquest article no és possible saber la magnitud de la concentració, però ja hi ha molts indicis que mostren que pot ser massiva. I sembla que l’aportació figuerenca i empordanesa serà, com en els anys anteriors, substantiva.

L’altra fita d’aquesta mobilització ha de ser el primer d’octubre, en què es commemorarà l’aniversari del referèndum d’autodeterminació. Hi ha previstes diferents iniciatives a la comarca, però ja des d’ara s’ha decidit que l’acte referencial se celebrarà a Garrigàs, que aquell dia patí una càrrega policial fora mida que convertí la població en un referent nacional de la resistència de la gent i, també, de la repressió desfermada pel govern espanyol a conseqüència de l’èxit esclatant de votació en favor del sí a la independència. La celebració a Garrigàs, sota el lema de «la força d’un poble» ha de tenir lloc el dia 29 de setembre i ha de durar tot el dia (matí, tarda i nit) amb parlaments, balls, gegants, cercaviles, actuacions musicals i la inauguració d’un edifici sociocultural que durà el nom d’1 d’Octubre. Pròximament es farà públic el programa.

També Perpinyà, ja des d’aquest mes de setembre, s’ha volgut afegir a la commemoració del dia 1 d’octubre i a la denúncia de la repressió exercida contra el moviment democràtic independentista per part de l’Estat espanyol. Aprofitant la celebració de la mostra fotogràfica «VISA per la imatge» s’han organitzat, fora del circuit oficial, diferents exposicions, entre les quals destaca «55 urnes per la llibertat», una selecció de les fotos més impactants d’aquella jornada, que restarà oberta cada dia (excepte els diumenges) fins al 25 de setembre.

Aquesta tardor toca, doncs, mobilitzar-nos. No us quedeu a casa, per mandra, por o desĂ­dia, que ens hi juguem molt. Ah! I no us oblideu de penjar senyeres i estelades a finestres i balcons.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li