La Jonquera reformarà el carrer Major i l’integrarà al riu per potenciar-hi el comerç

0
1413

Un estudi encarregat per l’Ajuntament revela que des de l’any 2000 la facturació comercial s’hi ha reduït fins a un 30%


L’Ajuntament de la Jonquera ha programat, amb la col·laboració dels empresaris afincats al municipi, una bateria de 20 actuacions per dinamitzar el nucli antic, que en els darrers anys ha patit un descens important de la facturació (de fins al 30% respecte de l’any 2000) i una baixada considerable del nombre d’establiments. Les propostes, programades a quatre anys vista, s’engloben en el projecte Estratègies per a la dinamització del centre històric i el carrer Major de la Jonquera.

El·laborat per l’empresa Baldrich & Munitz, l’estudi admet que la situació actual de la vila fronterera és complicada, però també considera que amb la col·laboració publicoprivada es pot revertir la tendència. Partint d’aquesta idea, indexa les accions concretes, que s’estructuren al voltant de tres elements clau: l’adequació de l’entorn, l’augment de la demanda i la millora de l’oferta comercial.

Les propostes per adequar l’entorn passen per restringir el trànsit rodat al tram sud del carrer Major (proposen fer-ho ja durant el tercer trimestre d’aquest 2017), fer-hi diverses millores urbanístiques (de paviment, il·luminació, senyalització…), integrar el carrer Major a l’espai del riu, establir una normativa d’ocupació i retolació, o eliminar-hi les parets de vidre. Les actuacions per incrementar la demanda es concretarien en un pla de promoció global, la instal·lació d’un punt d’informació turística al Gran Jonquera Outlet & Shopping, desviar la circulació del polígon cap al centre o potenciar els espais patrimonials, entre d’altres. I pel que fa a la millora de l’oferta comercial, l’auditoria proposa potenciar l’associacionisme, planificar cursos de formació o oferir als comerciants serveis d’aparadorisme i interiorisme.

PRIMERES PASSES. De moment, l’Ajuntament ja ha adjudicat la redacció del projecte urbanístic per arreglar el carrer Major (que inclourà tant les millores de paviment, mobiliari urbà i il·luminació com la homogeneïtzació de la normativa d’ocupació de la via pública i retolació). També ha reeditat el tríptic informatiu del municipi (amb la informació actualitzada), ha dissenyat una imatge turística que potenciarà quan s’hagin executat les reformes urbanístiques, i està el·laborant un estudi de la recollida de residus.

Paral·lelament, també està treballant per promocionar el municipi a través de l’Associació Alt Empordà Turisme, ha posat a disposició dels empresaris una tècnica de Promoció Econòmica, i ha posat en marxa cursos formatius. I properament també té previst instal·lar la nova senyalització que dirigirà el trànsit des del polígon fins al centre urbà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li