La Jonquera, molt més que la frontera

0
517

Jordi Cabezas escriu un llibre que recopila la història i el patrimoni cultural i natural del municipi


 

Sovint, segurament massa sovint, quan es parla de la Jonquera tant a casa nostra, és a dir, a la comarca, com més enllà, el nom del municipi va unit a una duana i la seva frontera, les benzineres, els camions, les superfícies comercials i poca cosa més. Però resulta que la Jonquera té una història molt rica i un patrimoni cultural i natural que cal conèixer, admirar i fins i tot posar molt més en valor. L’exalcalde Jordi Cabezas ha treballat de valent en aquesta línia des de fa dècades i ara ho immortalitza en un llibre que es va presentar divendres al vespre a la sala d’actes de la Societat Unió Jonquerenca.

Amb l’alcaldessa, Sònia Martínez, que fa nou anys va ser el relleu de Cabezas a l’Ajuntament, d’amfitriona i presentadora de l’acte, els assistents van assaborir un tast del llibre, de 350 pàgines i profusament il·lustrat, que ha editat el municipi dins de la col·lecció Norfeu de l’editorial Brau. En aquest sentit, Martínez va remarcar que «tenim moltes pedres que recorden el nostre passat (monuments megalítics, esglésies, castells, muralles, edificis emblemàtics…), però la història de la Jonquera l’han feta i la fan els homes i les dones que al llarg dels anys treballen per fer del poble un municipi millor en tots els aspectes i que generació a generació han anat deixant la seva empremta».

D’entrada, Cabezas va dedicar una part del seu parlament –com també fa en el llibre– a agrair el suport rebut d’historiadors i estudiosos que han publicat sobre la Jonquera i que li han permès documentar a bastament la publicació i que configuren una extensa bibliografia que permet al lector consultar i ampliar tota la informació que vulgui. En aquest sentit, més d’un centenar de pàgines del volum estan dedicades a elaborar una cronologia des de la prehistòria fins als nostres dies, on destaquen alguns fets poc coneguts d’aquest passat, com les estades del rei Ferran VII i el general Prim a la casa pairal dels Armet, al carrer Major.

Com a complement d’aquesta cronologia hi ha un conjunt d’articles i fotografies dels diferents elements patrimonials que el pas dels anys i dels segles «ens han deixat com a testimoni tangible, en el nostre entorn més proper i a la nostra vila, des de monuments prehistòrics fins a vies de pas romanes, castells, esglésies, torres i muralles, cases pairals, patrimoni agrícola, industrial i militar, així com personatges històrics i famílies que s’han establert o han passat per casa nostra deixant la seva petjada».

El llibre incorpora també escrits, igualment acompanyats de fotografies, «sobre els diferents espais naturals protegits existents al nostre terme municipal, parcs naturals, boscos, estanys, arbres monumentals, itineraris i rutes així com dels costums, les tradicions i els aplecs més populars de la vila, les entitats culturals i esportives, una petita biografia dels personatges més insignes de la Jonquera i una relació de les persones reconegudes i homenatjades per les diferents corporacions municipals».

Jordi Cabezas afirma que «l’objectiu d’aquest llibre, d’aquesta recopilació històrica, elaborada durant els darrers deu anys, no és altre que donar a conèixer a totes les jonquerenques i jonquerencs i a les persones interessades, la història, el patrimoni, la cultura i l’entorn natural del nostre poble, d’una manera senzilla però rigorosa, incorporant la màxima informació en un sol volum». Cabezas, que va néixer a Cantallops l’any 1947, va treballar durant tres dècades en una agència de duanes de la Jonquera, però des de sempre es va dedicar a promoure activitats socials, culturals i polítiques al municipi on va viscut des de jove. A banda de presidir diverses entitats locals, del 1991 al 1999 fou regidor de l’Ajuntament i del 1999 al 2011, alcalde. Aquest càrrec el va compaginar durant vuit anys (1999-2007) amb el de president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; durant el seu mandat és quan es van assumir més competències i més projecció per part de la institució.

TRES PROPOSTES DE FUTUR. La seva ànima de dinamitzador cultural i la vocació de servei a la comunitat que l’han acompanyat sempre fan que el llibre La Jonquera, història, patrimoni, cultural i natural incorpori, a la part final, a tall d’epíleg, tres propostes de futur adreçades al poble en general però als seus responsables polítics i dinamitzadors culturals en particular. La primera fa referència a reclamar la realització d’un estudi i de la corresponent publicació, elaborada per historiadors, dels diferents elements patrimonials militars i de defensa dels colls, turons i valls de l’Albera.

Pel que fa a la segona, Cabezas reclama que «la Jonquera necessita noves campanyes d’excavacions arqueològiques i restauracions per acabar de conèixer i mantenir la nostra històrica», i finalment no s’està de demanar el manteniment, la conservació i la divulgació de l’important patrimoni natural que existeix en tot el terme municipal. Unes demanes que tenen els responsables municipals com a principals destinataris, però essent conscient que tot plegat només és possible, econòmicament parlant, amb la confluència d’altres estaments públics i privats. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li