La Jonquera desbrossa 33 ha, d’un centenar de propietaris, perquè facin de tallafocs

0
1263

Actualment 215 dels 222 municipis gironins tenen redactat el seu pla de delimitació per a la prevenció d’incendis


El gran foc del 2012 va marcar un punt d’inflexió en matèria de prevenció d’incendis. També va servir de “lliçó” a la Generalitat, que des d’aleshores treballa intensament amb els ajuntaments, la Diputació de Girona i els consells comarcals per poder actuar amb més celeritat i eficàcia en cas que es repetís la situació. I entre les eines que estan impulsant, hi ha els plans de delimitació per a la prevenció d’incendis.

Es tracta d’uns documents en què cada municipi estableix quins són els espais perimetrals de vegetació (unes franges de 25 metres) que han de mantenir desbrossats i nets per evitar que les flames arribin al nucli urbà, a urbanitzacions o a cases aïllades. L’obligació d’executar aquestes franges és dels propietaris, però en molts casos són els consistoris els que ho assumeixen subsidiàriament.

Avui en dia, 215 dels 222 municipis gironins ja tenen redactat el document, quan en el moment de l’incendi només el tenien set. I actualment cinc pobles (la Jonquera, Calonge, Sant Julià de Llor, Bonmatí i Maçanet de la Selva) estan executant les franges a través de les línies d’ajut establertes per la Diputació, que enguany hi ha destinat 100.000 euros.

En el cas de la Jonquera, està netejant 33 hectàrees de terrenys d’un centenar de propietaris. “Després de l’incendi de 2012 crec que va quedar clar que una de les assignatures pendents als municipis eren les franges d’autoprotecció”, diu l’alcaldessa, Sònia Martínez. Els treballs tenen un pressupost de 30.000 euros i haurien d’estar fets abans del 15 de juny.

Però les tasques de prevenció no acabaran aquí. Un cop executades les franges, caldrà fer-ne el manteniment. En aquest sentit, l’alcaldessa apunta que “amb la taxa aprovada amb la llei d’acompanyament dels pressupostos, estem estudiant com encabir-ho a les ordenances fiscals”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li