La Jonquera deixa de multar prostitutes perquè segueixen sense marxar del municipi

0
516

L’alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha decidit baixar la guàrdia i deixarà de multar les prostitutes que ofereixin o practiquin sexe. Impotent, Cabezas reconeix que se senten sols i que no poden lluitar contra la prostitució amb les úniques armes d’una ordenança –que va ser pionera- i un cos de policia local molt limitat. Des del juliol, la policia ha posat 300 sancions a les prostitutes però no n’ha cobrat cap. Les noies, al comprovar que poden burlar fàcilment l’ordenança –moltes no tenen domicili fix ni comptes bancaris per embargar- han tornat a la Jonquera. La normativa havia aconseguir reduir de 30 a unes cinc les noies que treballaven al poble però ara ja en són una quinzena. 

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que la setmana passada va autoritzar la represa de les obres d’un macroprostíbul al municipi amb capacitat per a 100 persones, ha estat l’última gota que ha fet vessar el got. Cabezas no entén que es pugui autoritzar un local d’aquestes dimensions en un municipi que ja té nombrosos problemes amb el tràfic de drogues i la prostitució a les carreteres i els aparcaments de camions, entre d’altres. ‘Es preveu que hi treballin un centenar de noies que, de nit estaran al local però, com ja passa a altres llocs, de dia poden sortir a treballar a les carreteres augmentant així el nombre de prostitutes al carrer’, ha alertat l’alcalde. 

L’ordenança va entrar en vigor el passat 17 de juliol després d’una campanya informativa de la policia local per fer saber a les noies que les multaries, i també als clients, si oferien o practicaven sexe al terme municipal de la Jonquera. Les sancions, incloses a l’Ordenança de Convivència Ciutadana, van dels 750 euros la sanció més baixa fins als 3.000 si les noies i els clients practiquen sexe en espais considerats ‘sensibles’ com són les proximitats de zones esportives o escolars.

Segons ha explicat l’alcalde, al principi tant les prostitutes com els proxenetes es van espantar per la mesura perquè, segons indica l’alcalde, es pensaven que els podria provocar problemes amb la justícia. Amb el temps però, s’han adonat que –en paraules de l’alcalde- ‘això és xauxa’ i han tornat al municipi. ‘Les mateixes noies et diuen que tornen perquè saben que poden treballar i no pagar les multes’, reconeix abatut l’alcalde.

Moltes de les prostitutes no tenen domicili reconegut a la Jonquera on poder enviar la notificació de la multa i tampoc tenen un compte bancari per embargar les quantitats de les sancions. Tot el procés de tramitació de les sancions, unes 300 en aquest mig any, ha saturat els serveis administratius de l’ajuntament i també, segons lamenta l’alcalde, ha absorbit el 50% de les feines que la policia realitza diàriament al municipi. ‘A la Jonquera tenim molta feina al tractar-se d’un municipi fronterer i la policia no només es pot dedicar a multar prostitutes’, ha reconegut Cabezas.

Per això, l’alcalde ha assenyalat que ‘baixarem la guàrdia’ però que l’ordenança no es retirarà ja que, a banda del tema de la prostitució, sanciona d’altres activitats com la venta ambulant, molt nombrosa al municipi. ‘De cap de les maneres retirem l’ordenança perquè també ha de ser una eina per multar clients i prostitutes si es posen en llocs pròxims a zones escolars, per exemple’, avança Cabezas. Pel que fa a la venta ambulant, durant el 2009 la policia ha posat 993 sancions, quasi un 25% que al 2008. Cabezas alerta però que els venedors ambulants tampoc paguen les multes però que, amb el fet de ser sancionats, sels comissa la mercaderia que venen i que només la poden recuperar si abonen l’import de la sanció (100 euros)

Aquesta ordenança, que ha estat pionera a Catalunya, també preveu sancions als clients quan se’ls enganxi explícitament practicant sexe amb una prostituta. En aquest sentit, la policia ha posat unes 25 multes a homes enxampats ‘in fraganti’, dels quals una vintena han abonat els imports de les sancions. ‘Molts deixen en efectiu un dipòsit al mateix moment de ser multats perquè no volen que els arribin cartes o notificacions a casa’, explica Cabezas.

Està previst que la Junta de Govern del dimarts que ve doni el vist-i-plau a la decisió de l’alcalde de deixar de multar sistemàticament i també que aprovi acatar la sentència del TSJC que obliga l’ajuntament a autoritzar la represa de les obres del macroprostíbul de la Jonquera, aturades al 2006. 

La sentència del Tribunal Superior de Justícia ha caigut com una galleda d’aigua freda a l’Ajuntament de la Jonquera que havia presentat un informe dels Mossos d’Esquadra advertint del perills relacionats amb l’establiment per evitar-ne la seva obertura. La sentència però els obliga, en un termini de 15 dies, a donar els permisos perquè continuïn les obres, aturades al 2006.

El local tindrà un aforament per a 600 persones i un centenar d’habitacions i això espanta l’ajuntament. ‘Ens sentim totalment impotents davant d’aquesta decisió de la justícia’, ha afirmat Cabezas que alerta dels problemes que un local així pot ocasionar al municipi. Per una banda, afirma que creixerà el nombre de prostitutes als carrers. ‘En d’altres llocs ja passa, que les noies treballen de nit al local de pública concurrència però de dia surten a les carreteres’, ha advertit Cabezas.

Per altra banda, també alerta que augmentarà sensiblement els casos de tràfic de drogues i alcoholèmies al volant que, segons Cabezas, suposen locals com aquests. ‘Ja tenim molts prostíbuls tant a la Jonquera com als voltants, però són de capacitat limitada no com aquest gran local que volen obrir’, lamenta. ‘No ens mereixem aquest tracte del Tribunal Superior de Justícia’, conclou.

Cabezas no se n’amaga. I és que està desesperat i decebut a la vegada amb el tema de la prostitució. Fart de demanar al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats que legisli en matèria de prostitució per acabar amb la situació que, tant el seu municipi com tants d’altres de Catalunya, a l’estiu va decidir tirar pel dret fent una ordenança que sancionés prostituta i client.

Mig any més tard l’alcalde reconeix les limitacions del municipi de fer complir l’ordenança i, a la vegada, la ineficàcia d’una norma que no pot perseguir judicialment les prostitutes. ‘Estem impotents, decebuts, tips’, adjectiva Cabezas que reconeix, fins i tot, que s’ha plantejat si val la pena fer d’alcalde en un municipi amb tants problemes. ‘No tenim suport de l’administració ni menys encara de la justícia i estem desesperats’, afirma mentre lamenta que a la Jonquera ‘hi ha molta feina a fer perquè hi ha dinamisme econòmic, cultural i esportiu’ però que ser un municipi fronterer els converteix en un ‘poble diferent’. ‘Nosaltres tenim aquesta problemàtica assumida però sols no podem’, afirma derrotat.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li