La història de la ‘nena robada’ a Figueres

0
1056

La seva causa és notícia a tot l’Estat en els darrers dies, encara que els suposats fets van passar fa dècades. Han creat una entitat, Anadir (Associació Nacional per Adopcions Irregulars) i, després de presentar una demanda a la fiscalia general de l’Estat, aquest organisme ha rebutjat obrir una investigació unificada i ha comunicat als afectats que cada cas ha de presentar-se sol i davant la fiscalia provincial. Coneguts com els nadons robats -suposadament per ser lliurats a famílies en adopció a canvi de diners-, de moment són prop de 300, però afirmen arribar a ser-ne fins a 30.000. Un d’aquests casos ha estat denunciat a l’Alt Empordà. Tot seguit expliquem la seva història, obviant alguns dels noms que ja figuren a la investigació familiar perquè, de moment, l’afer no ha arribat als jutjats.
La família López-Martín va arribar a l’Alt Empordà el mes d’abril de 1963. Procedien de Màlaga i van anar fins a Vilanant. Al cap de tres dies la mare es va posar de part i la traslladaren a l’Hospital de la Caritat –nom que tenia aleshores l’actual Hospital de Figueres- per tenir la criatura. Havia de ser el tercer fill del matrimoni, que posteriorment en tindria un quart, Ricardo, nascut a Perpinyà, ciutat a la qual van anar a viure tots ells després dels fets que ara denuncien. No van tornar a Figueres fins gairebé 15 anys més tard. Establerts a Vilafant, a la dècada dels 80 van iniciar de nou la lluita per saber què havia passat amb el nadó, causa en la qual ara s’hi ha implicat decididament el darrer fill del matrimoni. La mare encara és viva.
“Els meus pares, segons han explicat mil vegades, van anar a l’hospital. A les 10 de la nit es va produir el part, absolutament normal. Va néixer una nena de nou mesos que va ser dipositada en una habitació annexa. En aquella època els nadons no solien dormir amb la mare. L’endemà, a mitja tarda, van entrar a l’habitació una monja i un capellà i els van comunicar que el nadó havia mort. Immediatament el pare va demanar veure el cos, però li van dir que era molt desagradable i que ja l’havien enterrat en una fossa comuna que hi havia al pati del mateix centre”, explica Ricardo López.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li