La Generalitat connectarà Figueres a la xarxa troncal de fibra òptica aquest 2017

0
1814

És una línia neutra que el Govern obre als operadors perquè hi puguin prestar els seus serveis i així garantir la competència 


La xarxa troncal de fibra òptica que la Generalitat de Catalunya gestiona a través de la concessionari XOC (Xarxa Oberta de Catalunya) arribarà a Figueres abans de finals d’any. Així ho va confirmar la setmana passada el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern català, Jordi Puigneró, que va explicar que des de l’Administració catalana ja ho tenen tot a punt.

Aquesta infraestructura oferirà una fibra neutra que vol esdevenir una alternativa als serveis prestats per Telefònica, que gestiona l’única xarxa que hi ha actualment a la comarca. Això vol dir que posen la base perquè altres operadors hi puguin prestar els seus serveis finalistes. Uns serveis que beneficiaran tant les administracions com les empreses i ciutadans particulars. I tal com explica Puigneró, el gran avantatge és que “permet generar un entornd e competència efectiva” i, per tant, “millor servei i millors preus”. “Perquè quan hi ha competència tothom s’espavila”, diu el secretari de Telecomunicacions. I en aquest mateix sentit s’expressa l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que celebra que el projecte “pot suposar la suma de les possibilitats de fibra òptica a la ciutat i la possibilitat de treballar amb més operadors”.

Dijous Puigneró va visitar la ciutat precisament per parlar del desplegament de la fibra pública a l’Alt Empordà amb Marta Felip. Va ser una primera presentació que ara s’haurà de verificar amb la signatura d’un conveni.

Un cop signat l’acord, es donaran a conèixer més detalls sobre el projecte, que es complementarà amb la xarxa que el Departament d’Ensenyament ja té instal·lada a totes les escoles. Però de moment ja n’ha trascendit que bàsicament es connectaran Figueres i Girona (23 km) a través de l’AP-7, i després s’estendrà un altre tram d’entre 1,5 i 2 km per unir l’autopista amb un punt de connexió del nucli urbà. I això costarà uns 300.000 euros.

CONNEXIÓ ADMINISTRATIVA. Xarxa Oberta va néixer amb l’objectiu de connectar amb gran ample de banda totes les seus de la Generalitat de Catalunya. Però ja des de l’inici la idea va ser posar l’excedent de capacitat de la xarxa a disposició del mercat majorista d’operadors de telecomunicacions, perquè la poguessin explotar. Actualment la fibra passa per 282 municipis de Catalunya. A la demarcació de Girona, l’últim en connectar-s’hi va ser la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà), el passat mes d’abril; i amb l’extensió a Figueres només quedarà pendent Banyoles (Pla de l’Estany).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li