La Galeria El Claustre celebra 20 anys

0
1153

‘Vint anys a l’Empordà’ és l’exposició d’obres de 20 artistes relacionats amb l’Empordà, creada per a aquest aniversari


Qui dia passa any empeny, i això a la Galeria El Claustre ho saben molt bé. I a força d’anar empenyent dies i dies ja sumen 20 anys a la localitat de Figueres. Provinents de Girona, on van obrir la seva primera galeria l’any 1983 al carrer Nou, van ampliar l’espai fora de Girona l’any 1999, quan van obrir l’octubre del 1999 una galeria al carrer Sant Pau de Figueres. L’any 2013 van decidir traslladar-se al centre de la ciutat perquè «l’espai se’ns havia quedat petit», segons paraules de Jordi Roura, galerista d’El Claustre. Des de llavors estan situats al número 25 de la Rambla de la capital de l’Alt Empordà, des d’on donen servei a un gran nombre de clients. Una gran part són francesos, però cada cop més, parelles joves s’interessen per les exposicions i tot i mantenir una gran part d’art figuratiu, el ventall es va ampliant. Roura qualifica la salut actual de la galeria com a «bona» i recorda com «fins i tot en els moments de crisi s’ha pogut sobreviure». Aprofita per donar les gràcies a la ciutat i sobretot als socis que formen part del Fons d’Art, que «garanteix una estabilitat».

AVUI. Actualment la galeria El Clauste de Figueres es divideix en tres espais. El primer és l’individual, que acull exposicions que es preparen de forma temporal, sigui amb peces provinents de l’exterior o bé amb material de què disposa el mateix Claustre. El segon espai és el fons d’art, on trobem el material propi de la galeria amb una actualització i moviment de forma continua. El tercer espai rep el nom de Pintor desaparegut, on hi ha material d’artistes que ja no estan en vida, i que pretén, segons Roura, «preservar la continuïtat del seu nom». L’accés a aquesta sala és restringit, ja que el material que hi ha dins «mereix un respecte» i no està obert al públic en general.

ANIVERSARI. Per celebrar l’efemèride s’ha preparat una exposició molt especial, la mostra «Vint anys a l’Empordà», una selecció d’obres de 20 artistes. Un artista per any, que inclou com a mínim una peça de rellevància de cada creador. Es tracta de pintors amb una relació especial amb l’Empordà. O bé han nascut aquí, com Antoni Pitxot o Ramon Pujol Boira, o si no hi han nascut, hi han tingut una influència rellevant, com el pintor Josep Cruañas i els seus paisatges de pobles de l’Empordà. Algunes de les peces han vist de nou la llum perquè s’han extret del fons d’art de què disposa la galeria; altres en canvi, han estat preparades expressament per a aquesta exposició. Peces inèdites, i com indica Jordi Roura des de la Galeria, «no s’ha donat cap consigna a l’artista». L’exposició ja està oberta, i no tancarà portes fins al 2 de novembre.

EL FUTUR. Amb iniciatives com el Fons d’Art sembla que l’estabilitat de la galeria està garantida. Artísticament les apostes que s’estan efectuant en els darrers temps obren el ventall cap a diferents tipus de pintura, que atrauen nous consumidors joves. Segons Roura, «continuarem col·laborant amb artistes del territori amb talent» però també hi ha espai per obres de grans creadors, com les de l’italià hiperrealista Alessandro Sannino amb la seva natura morta. O bé les creacions d’algú tan rellevant a escala mundial com el bosnià Mersad Berber, que fou rescat expressament quan va esclatar la guerra balcànica per poder abandonar el país.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li