La FSE habilita un nou centre de recerca social i sanitària a l’Hospital de Figueres

0
888

L’Institut Glòria Compte està ubicat a la planta baixa del centre, on s’han fet obres valorades en uns 82.000 euros


 

Generar coneixement, investigació i formació, i esdevenir un espai de referència en salut i social per a professionals, administracions i organitzacions del territori. Aquest és el principal objectiu de l’Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte, la nova entitat que va inaugurar divendres la Fundació Salut Empordà (FSE). L’institut està ubicat a la planta baixa de l’Hospital de Figueres, en un espai que s’ha habilitat específicament. En concret, s’hi ha adequat una sala de reunions, una sala de formació, un despatx de treball, una secretaria i diversos despatxos destinats a gestió de recerca i docència. Les obres han durat un mes i mig i han tingut un cost aproximat de 82.000 euros, dels quals 50.000 han estat finançats amb una subvenció del Dipsalut.

El nou ens està dirigit pel doctor Pere Plaja, director de Recerca, Innovació i Desenvolupament de la FSE. També incorpora la figura de coordinació de Recerca, ocupada pel doctor Oriol Turró, i compta amb un equip de professionals sanitaris, tècnics en gestió de projectes i experts en metodologia i estadística aplicada a les ciències de la salut i socials.

L’Institut té per objectiu estimular la creació de projectes d’investigació en salut als diferents nivells d’atenció de la FSE; facilitar l’activitat investigadora dels professionals i dels residents amb serveis i recursos; generar un espai de coneixement i formació obert, dinàmic i permeable; liderar la recerca en salut i social a l’Alt Empordà, i impulsar projectes que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. A més, fa una aposta clara per la formació en recerca i per potenciar la recerca multidisciplinària.

L’acte d’inauguració va estar presidit pel conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, i també hi van participar el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras; la presidenta de Dipsalut, Maria Puig, i la presidenta del Patronat de la FSE, Agnès Lladó. I també hi van assistir familiars i companys de professió de Glòria Compte.

Joaquim Nadal va qualificar «d’estratègica» l’aposta per «crear aquest institut i donar-li l’aixopluc en un espai compartit que aglutinarà totes les energies i les capacitats de la comunitat mèdica i assistencial de l’Hospital de Figueres i de tot l’àmbit de l’Empordà». Agnès Lladó va explicar que «amb aquest institut de recerca, la ciutat esdevindrà un espai de referència en salut i en investigació, posant en valor el potencial que té, a nivell assistencial i professional». I Maria Puig va remarcar que «des de la Diputació de Girona apostem decididament per la generació i la transferència de coneixement».

GLÒRIA COMPTE. L’Institut de Recerca de la FSE porta el nom de Glòria Compte en homenatge a la trajectòria vital i professional d’aquesta pediatra empordanesa. Glòria Compte Massachs (Girona, 1953 – Rabós d’Empordà, 2007) va destacar per l’anàlisi del vincle existent entre la situació social de la persona i de la comunitat i el propi estat de salut. També va ser una figura compromesa socialment i ambiental: ferma lluitadora feminista i defensora de la preservació del territori.

Va ser cofundadora de la Casa Materna de Matagalpa (Nicaragua) per lluitar contra l’alt índex de mortalitat maternoinfantil derivada de la pobresa. A més, va treballar amb la població indígena perseguida a Guatemala i a les faveles de Salvador de Bahía, al Brasil, on va realitzar la tesi doctoral. I quan va tornar a l’Empordà, va seguir fent de pediatra i va deixar empremta al CAP de Figueres. 

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li