La flama del Canigó encén la revetlla

0
767

Sopars populars, fogueres i focs d’artifici durant la nit de Sant Joan als municipis de l’Alt Empordà


La tradició de la Flama del Canigó es remunta a l’any 1955, quan Francesc Pujada, veí del poble del Vallespir d’Arles de Tec, va tenir la iniciativa d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan des d’aquest massís emblemàtic i inspirador de poetes com Jacint Verdaguer. La Flama del Canigó ha anat arrelant arreu dels Països Catalans i també a la comarca de l’Alt Empordà. Cada any es renova el foc al cim i després la flama, amb la col·laboració de voluntaris, es reparteix per tot el país, poble a poble. El Grup Empordanès d’Investigacions Subterrànies de Castelló d’Empúries, juntament amb l’entitat Running & Cycling Castelló, es va encarregar d’anar-la a buscar corrents fins a dalt de la muntanya. Una comitiva de cotxes d’Espolla van recollir la Flama al poble de Banyuls de la Marenda. A Figueres, es va rebre a La Cate i es va traslladar fins a la plaça de l’Ajuntament, on Joan Antoni Poch, JAP, va oferir un parlament, així com l’alcaldessa, Agnès Lladó. Tot seguit, la flama es va distribuir amb llànties a altres pobles de la comarca per encendre les fogueres.

FOGUERES I FOCS. El dia de la revetlla, dos dies després de l’inici de l’estiu, es va donar la benvinguda definitiva al bon temps amb sopars populars, coques de Sant Joan, petards, fogueres i focs artificials. A Roses, l’espectacle de castells artificials es va poder veure, un any més, des de l’espigó de la Punta. A Empuriabrava, arran d’una avaria, es van haver de posposar els focs passats cinc minuts del seu inici. L’espectacle es va reprendre al cap d’una hora i mitja. A través d’una publicació a les xarxes socials, el consistori ha demanat disculpes: «Des de l’Ajuntament, parlarem amb l’empresa contractada i estudiarem les accions a emprendre pels danys i perjudicis causats a l’Ajuntament i als nostres ciutadans que estaven al passeig i la platja d’Empuriabrava».

SANT PERE. S’acosta una altra data assenyalada a l’Alt Empordà: Sant Pere, el 29 de juny. Patró de Figueres, s’han programat nombrosos actes a la ciutat. Qui ho celebra de manera més especial és Sant Pere Pescador, que del 28 al 30 de juny estarà de Festa Major.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li