La fiscalia demana més d’un any de presó per les barraques il·legals als Aiguamolls

0
1020

La fiscalia demana penes de més d’un any de presó per als qui van instal·lar barraques il·legals al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Les construccions es troben ubicades en terrenys protegits del parc, dins el terme de Castelló d’Empúries i a prop de la zona de la platja de la Rubina. El fiscal especialitzat en delictes de Medi Ambient i Urbanisme, Enrique Barata, adverteix que perseguirà les construccions il·legals en espais protegits, en especial les que s’han localitzat als parcs dels Aiguamolls i també del Cap de Creus. A més de les penes de presó per un delicte contra l’ordenació del territori, la fiscalia també preveu demanar multes que oscil·len entre els 2.700 i els 4.800 euros.

Perseguir les construccions il·legals en terrenys protegits és un dels objectius que es va fixar la fiscalia especialitzada en Medi Ambient i Urbanisme. Precisament, un dels casos que han tingut més ressò és el de les construccions aixecades sense permís en terrenys del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

I és que, ara fa uns dos anys, la direcció del parc i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries van aixecar actes i va incoar expedients d’infracció després de localitzar barraques il·legals en espais del parc. Entre aquestes construccions, hi havia antics bungalous d’un càmping proper que es van instal·lar al paratge. Els seus propietaris, a qui el càmping havia regalat les edificacions, van ubicar-les als terrenys sense permís.

El procés de control de les barraques il·legals localitzades al terme ha comportat que el consistori empordanès obri més de cent procediments administratius de disciplina urbanística. Això suposa que els propietaris de les edificacions, si es demostra que s’han aixecat sense permís, s’enfronten a una sanció.

Tot i això, algun d’aquests procediments han arribat a la fiscalia, perquè segons concreta Enrique Barata, ‘s’ha demostrat que hi ha indicis de criminalitat’. En total, durant l’any 2008, el fiscal ha rebut quatre denúncies per aixecament de barraques il•legals al parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Enrique Barata ha ressaltat que aquests casos ‘presenten indicis clars de criminalitat’ i ha avançat a l’ACN que la pena que demanarà serà de més d’un any de presó per als propietaris. A més, el fiscal també ha indicat que se sol·licitaran multes d’entre 2.700 i 4.800 euros, depenent del cas.

El delicte d’ordenació contra el territori preveu penes d’entre sis mesos i tres anys de presó per als qui aixequin construccions no autoritzades en terrenys protegits i parcs naturals. A més, el Codi Penal també concreta que els processats s’enfrontaran a multes d’entre un i dos anys i, en cas que siguin promotors o constructors, no podran exercir durant el temps de la condemna. 

Entre els casos que té pendents de resoldre la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme hi ha el de la urbanització Sun Village, a Palau-Saverdera (Alt Empordà). El complex té al damunt una sentència del TSJC que obliga el consistori a enderrocar-lo.

L’afer, però, també va arribar fins a la fiscalia l’any 2007. Segons ressalta Barata, la complexitat del procés és tan gran que ja ha merescut tres pròrrogues per part de la Fiscalia General de l’Estat. El fiscal especialitzat, però, diu que aviat resoldrà sobre la qüestió.

Segons concreta Enrique Barata, la seva resolució determinarà ‘si hi ha indicis de delicte per prevaricació urbanística i si cal enviar l’afer als jutjats’. En cas que la conclusió del fiscal no sigui així, l’afer s’haurà de resoldre pel contenciós administratiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li