La Filomena emblanquina les cotes més altes de la comarca i bloqueja la Jonquera

0
824

Centenars de persones han pujat als punts més elevats de la comarca per gaudir d’uns gruixos de neu insòlits


Temperatures mitjanes diàries que han rondat els 3 ºC, centenars de persones pujant a les cotes més altes per gaudir d’uns gruixos de neu insòlits, temporals marítims amb onades que han superat els 2,5 metres, i milers de vehicles bloquejats a la Jonquera durant el matí de dissabte. Aquest és, a grans trets, el balanç del pas del temporal Filomena per l’Alt Empordà. A diferència d’altres punts de la geografia catalana, les incidències que hi ha deixat han sigut més aviat anecdòtiques. Però les estampes bucòliques han trencat les rutines confinades de pràcticament tota la comarca.

Les primeres nevades van arribar divendres a la nit, i l’estat d’alerta s’ha mantingut durant tot el cap de setmana. La neu només ha calat a les zones més elevades de la comarca: des de Maçanet de Cabrenys fins al Pení, passant per Sant Llorenç de la Muga o el barri jonquerenc d’Els Límits, entre d’altres (sense parlar de punts emblemàtics on la neu hi és més habitual, com ara les Salines i Manrella —imatge de portada—, el Puig Neulós, la Mare de Déu del Mont o la Serra de Rodes). Tot i així, la baixada de les temperatures ha obligat màquines i tractors a escampar sal per centenars de carreteres. A Portbou, per exemple, la màxima de dissabte va ser de 3,7 graus, i a això cal sumar-hi que les ràfegues de vent hi van superar els 73 km/h.

On hi va haver més problemes, però, va ser a la Jonquera: dissabte al matí la prohibició de circular als camions de més de 7,5 tones va deixar un miler de vehicles encallats al terme municipal, amb el bloqueig viari que això va comportar. Finalment, la Generalitat va haver de rectificar i deixar-los circular.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li