La fibra òptica de la Generalitat arribarà al 65% dels alt-empordanesos l’any que ve

0
2418

L’actuació més imminent és la que desplegarà el cablejat entre Roses, Cadaqués, el Port de la Selva i Llançà


Nou impuls per al desplegament de la fibra òptica a l’Alt Empordà. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va presentar la setmana passada diverses actuacions que garantiran la cobertura a bona part de la comarca abans del 2022.

L’actuació més imminent permetrà que ja l’any que ve el 65% dels alt-empordanesos tinguin accés a la xarxa. I és que si no hi ha cap contratemps, el 2021 s’executaran les obres del projecte de desplegament de la fibra de la Generalitat en el tram Roses – el Port de la Selva – Cadaqués – Llançà, aprovat pel Govern a principis d’agost. Els treballs comportaran una inversió d’1,9 milions d’euros i permetran estendre 31 quilòmetres de cablejat, que beneficiaran 8.518 persones (970 del Port de la Selva, 2.712 de Cadaqués i 4.836 de Llançà). A més, també connectaran dos polígons industrials.

Aquests 31 quilòmetres se sumaran als 50 que ja hi ha a la comarca, i faran ascendir el nombre total d’usuaris connectats fins als 97.782; és a dir, el 65% de la població. I és que a part d’aquests tres municipis, ja n’hi ha sis més que disposen de la fibra de la Generalitat: Figueres, Vilafant, Vila-sacra, Castelló d’Empúries, Roses i Fortià.

De fet, Puigneró va aprofitar la visita que va fer divendres a la comarca per fer un seguiment de les obres del tram Figueres-Roses, que han rebut una inversió de 340.000 euros i ja estan acabades. S’han estès 25,4 km de fibra per cobrir Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Roses, Fortià i Vila-sacra.

A banda, dilluns passat el mateix conseller havia anunciat que la Generalitat farà una inversió de 19.536.8600 euros per desplegar 357 quilòmetres de la xarxa pública a la demarcació entre el 2020 i el 2021. I de l’Alt Empordà se’n beneficiaran 16 pobles més. Concretament, hi ha quatre projectes previstos per a aquest any, i tres més per l’any que ve.

Aquest 2020 s’invertiran 2 milions d’euros per estendre 40 km de fibra entre Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamacolum, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Albons (el Baix Empordà), la Tallada d’Empordà, Verges i Ultramort; 2 milions d’euros més per estendre 31 km entre Peralada, Marçà, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera; 1,9 milions per a la xarxa el Port de la Selva – Llançà – Cadaqués, i 230.000 euros per cobrir Avinyonet de Puigventós. Mentre que el 2021 el Govern català té previst invertir 450.000 euros per al tram de Palau-saverdera, Pau i Vilajuïga; 400.000 euros més per cobrir l’Escala, i 250.000 per a Sant Pere Pescador.

LA GIV-6226 FARÀ DE VIA. Paral·lelament, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el mateix conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública van presentar dilluns un conveni que també ha de facilitar el desplegament de la fibra òptica a la demarcació. L’acord preveu que la Diputació aprofiti les obres d’ampliació i millora d’alguns trams de vies verdes, i també de les carreteres locals que són de la seva competència, per preparar la infraestructura per estendre el cablejat. I la Generalitat, per la seva banda, assumirà l’estesa del cable i el seu manteniment.

Per ara aquest compromís es materialitzarà en quatre projectes, un dels quals a l’Alt Empordà: el Govern català aprofitarà les obres que l’Administració provincial té previst executar a finals d’any a la carretera GIV-6226, que uneix Garrigàs amb Arenys d’Empordà, per desplegar-hi 3.810 metres de fibra. La resta d’intervencions beneficiaran diversos pobles del Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i el Ripollès.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li