La dona que vivia a Cadaqués

0
526

El passat 16 de maig va fer 25 anys del traspàs d’Anna Maria Dalí. La germana del pintor figuerenc va viure gairebé sempre a Cadaqués, especialment després de la Guerra Civil, quan es va recloure amb molta discreció a la residència familiar de la platja d’Es Llané, on abans del conflicte havia estat un centre destacat de la intel·lectualitat del país. Amb quatre llibres publicats, tothom ha remarcat la seva pulcritud literària.
Coincidint amb l’efemèride, l’Ajuntament de Figueres va instal·lar la placa que portarà la placeta dedicada a Anna Maria Dalí i situada a tocar del Teatre-Museu. Feia temps que s’havia reclamat la necessitat de donar el nom d’un vial de la ciutat a la il·lustre figuerenca. També es prepara algun tipus d’acte per recordar la singular autora. Cal recordar que just l’any passat es va publicar una reedició del seu primer llibre, Salvador Dalí vist per la seva germana, amb un treball d’investigació complementari realitzat per Mariona Seguranyes, historiadora de l’art.
La investigadora figuerenca va poder consultar un diari d’Anna Maria Dalí , elaborat en la seva jovenesa, on “va indagar un camí per expressar totes aquelles sensacions que l’aclaparaven. Ella va restar presonera en l’experiència estètica i va acceptar la malenconia i la tristor. Aquella primera obra escrita és enormement interessant i valuosa des d’un punt de vista literari i de contingut”.

LA SEVA VIDA. Anna Maria Dalí (Figueres, 1908 – Cadaqués, 1989) va destacar com a escriptora. El 1948 va publicar Salvador Dalí vist per la seva germana. La resta de volums que va escriure van estar relacionats amb la seva vida a Cadaqués. En concret, Tot l’any a Cadaqués (1951), Des de Cadaqués (1982) i Miratges de Cadaqués (1985). Als anys 20 del segle passat es va convertir en la model de nombrosos estudis i retrats del seu germà Salvador i va estar en contacte amb nombrosos intel·lectuals de l’època, com la família Pitxot, Luís Buñuel, Josep Maria de Segarra i Federico García Lorca, entre molts d’altres.
Després de la Guerra Civil, durant la qual va sofrir una experiència traumàtica en ser detinguda i torturada a Barcelona, es va recloure a la casa d’Es Llané de Cadaqués, on va continuar mantenint relació amb els intel·lectuals de l’època, tot i que en aquesta època eren bàsicament empordanesos (Josep Pla, Manuel Brunet, Montserrat Vayreda, Joan Guillamet i els germans Pitxot, per exemple).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li