La DO Empordà recula en el temps i recupera l’ús d’àmfores

0
837

Cellers com La Vinyeta, Gelamà, Vinyes d’Olivardots i Gerisena potencien aquesta tècnica mil·lenària


Quatre cellers de la DO Empordà, La Vinyeta, Gelamà, Vinyes d’Olivardots i Gerisena, han començat a comercialitzar en petites produccions vins fementats, criats i envellits dins d’àmfores de fang, emulant així la mateixa tècnica que usaven 2.000 anys enrere els grecs i romans.

El resultat, expliquen els cellerers, és un vi que destaca per la seva mineralitat i per tenir un elevat grau de puresa de les aromes primàries de la varietat utilitzada. “Aquesta mineralitat extra la proporciona el recipient de fang, que conté un mineral anomenat mica, que li confereix aquest sabor terrós”, diu Roger Rius, del celler Gelamà. “Són vins que et fan respirar la terra”, afegeix Carme Casacuberta, del celler Vinyes d’Olivardorts.

Els cellers fan servir àmfores de 150 a 800 litres de capacitat, elaborades amb fang d’una porositat concreta, que propicia un correcte envelliment dels vins. El resultat final és un producte “lleuger, molt fresc i amb punts afruitats”.

Els vins que fins al moment s’han criat en àmfora són blancs, negres i un vi dolç. El més veterà és el vi blanc Groc d’àmfora de Vinyes d’Olivardots, que ja fa quatre anys que es comercialitza. El celler Gelamà, per la seva banda, produeix el vi Seducció i ara prepara un escumós Blanc de Noir que sortirà a la venda pròximament. En el cas de La Vinyeta, comercialitza vins blancs i negres amb la sèrie Microvins, mentre que el Celler de Gerisena elabora un vi dolç de samsó sobremadurat em àmfores de terracota.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li