La DO Empordà, més excel·lent que mai

0
793

Els vins empordanesos han superat per primera vegada el centenar d’excel·lents (entre 90 i 94 punts) a la prestigiosa Guía Peñín


Els vins de la denominació d’origen Empordà han assolit uns resultats molt destacats a la Guía Peñín 2020, tenint en compte que, per primera vegada, han superat el centenar d’excel·lents (entre 90 i 94 punts) a la prestigiosa publicació. En total, 101 vins de la contrada han aconseguit aquesta qualificació –un 43%–, 18 més respecte als 83 de l’edició del 2019. L’evolució encara és més significativa si s’observa amb la perspectiva d’un lustre: en només cinc anys, els cellers empordanesos han doblat el nombre d’excel·lents, ja que han passat dels 43 del 2015 als 101 de l’any vinent.

D’altra banda, per tercera vegada un vi local ha assolit la qualificació d’excepcional (entre 95 i 100 punts). Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que ha obtingut 95 punts. En aquest particular rànquing empordanès, segueixen el vi local més ben valorat quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada –el negre Finca Garbet 2014 i el dolç Perelada Garnatxa de l’Empordà de 12 anys Dolç Natural 2006 Solera–; un del celler Espelt –el vi negre ComaBruna 2016– i un altre del Celler Cooperatiu d’Espolla –el blanc La Porta Vermella 2015 de la col·lecció Vins de Postal. D’altra banda, un total de 18 vins han rebut una puntuació de 93 punts, 5 més que el 2019; 17 vins han sumat 92 punts; 28 han arribat a 91 punts i 33 han estat qualificats amb una nota de 90 punts. De la resta de vins puntuats, tots han rebut la qualificació de molt bons (de 85 a 89 punts).

VINS I CELLERS. Els vins negres empordanesos, els més majoritaris, acaparen la majoria d’excel·lents (50,4%), seguits dels blancs (26,7%); els dolços (18.8%), els rosats (1,9%) i els escumosos (0,9%). Pel que fa als cellers, Perelada ha estat un any més qui ha sumat més excel·lents, amb 17 vins, mentre que Mas Llunes i el Celler Cooperatiu d’Espolla en tenen 9; Vinyes dels Aspres, 8; Espelt i Vinyes d’Olivardots, 6, i Martí i Fabra, 5. La Guia Peñín ha valorat els vins de 24 cellers empordanesos, 22 dels quals han situat un o més vins a la categoria d’excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l’edició vigent.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li