La DO EmpordĂ  aprova amb nota

0
1483

La Guía Peñín ha valorat unes 220 elaboracions locals i més de 90 vins assoliran l’excel·lent, els millors resultats de la DO


 

La prestigiosa Guía Peñín ja ha començat a valorar els vins de la denominació d’Origen Empordà per a l’edició de la publicació de cara al 2020. Durant la setmana passada, el tastador Alberto Ruffini va valorar més de 220 vins locals, un tast divers que, de moment, ha obtingut uns resultats de rècord: més de 90 elaboracions han assolit els 90 punts o més, és a dir, un excel·lent, el que suposa els millors resultats aconseguits fins ara pels cellers empordanesos. Sense anar més lluny, durant els darrers cinc anys el nombre de vins amb aquesta qualificació s’ha doblat respecte als 43 de l’edició de 2015. Els vins negres de les collites dels anys 2015 i 2016 són els que tenen les puntuacions més altes.

Una de les primeres conclusions de la Guía Penín és la que destaca «la tasca i el bon treball dels elaboradors, esforçats a treure el millor resultat a les seves varietats locals i demostrant-ho, sobretot, en els seus vins amb criança». Segons Ruffini, cal posar en valor el «nivell de complexitat, equilibri i constància» dels vins dolços més vells, unes elaboracions «que aconsegueixen mantenir una meravellosa tradició elaboradora que no sempre ha gaudit de l’èxit entre el gran públic».

ANYADES. En relació amb les altres anyades, la Guía Peñín recorda que el 2018 no va venir acompanyat de grans sorpreses. Així, i en termes generals, els vins negres i rosats amb base de garnatxa negre i gris, coneguts com a lledoner negre i roig, «mantenen el seu perfil aromàtic i afruitat», mentre que els vins blancs joves, especialment la garnatxa blanca i el macabeu, «semblen més equilibrats que en anyades prèvies, amb matisos més frescos i una major acidesa».

Les primeres valoracions de la publicació també especifiquen que, respecte a l’anyada del 2017, «el temps sembla haver passat més de pressa per als vins negres que per als blancs, que –aquests últims– han demostrat el seu enorme potencial de les varietats més autòctones: carinyena blanca i garnatxa gris, que ens van portar vins de sabor, estructurats i amb molta vida per davant».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li