La desestacionalitzaciĂł

0
1761

Estem en plena temporada turística i tot fa indicar que les xifres seran molt bones. De maig a setembre hi haurà turisme suficient per considerar que la del 2022 serà una gran temporada turística. Les corves venen a partir de l’octubre. Esperem que no siguin molt tancades.

Els carrers de Figueres sĂłn molt plens de turistes cada dia de la setmana durant aquests mesos de temporada alta. S’ha acabat allĂČ de que la ciutat nomĂ©s s’omplia de turistes quan plovia. AixĂČ Ă©s fruit d’una estratĂšgia turĂ­stica ben feta. DesprĂ©s d’omplir la ciutat de visitants, el segon gran repte que tĂ© la ciutat, turĂ­sticament parlant, Ă©s l’aprofitament comercial de tot aquest flux de gent. Poques ciutats comercials tenen aquest recurs diferencial que Ă©s el visitant cultural o el visitant de costa que pot fer shopping a la ciutat. Un tret diferencial que ha de reforçar, encara mĂ©s, la capitalitat comercial de Figueres. Sembla que tambĂ© en aquest sentit serĂ  un bon any. MĂ©s enllĂ  dels francesos, el volum de compradors estrangers s’ha incrementat enguany i el repte no nomĂ©s Ă©s consolidar-ho sinĂł ampliar-ho. El comprador que estĂ  de vacances Ă©s un gran recurs per la fortalesa del nostre comerç que moltes altres ciutats no tenen.

Fa anys que tothom comenta que el gran repte del turisme Ă©s la desestacionalitzaciĂł. PerĂČ aquest concepte Ă©s impossible en moltes destinacions. Hi ha molts municipis o destinacions que esdeven «turĂ­stics» nomĂ©s durant la temporada d’estiu. És a dir, nomĂ©s disposen de tots els serveis turĂ­stics (hotels, restaurants, serveis turĂ­stics, esportius, etc.) quan el volum de turistes Ă©s suficientment gran. Fora de temporada, nomĂ©s disposen d’una part d’aquests serveis i nomĂ©s solen tenir gent els caps de setmana o per Setmana Santa o Nadal. Disposen de pocs serveis i nomĂ©s tenen gent en perĂ­odes curts. AixĂ­ Ă©s difĂ­cil desestacionalitzar. És el peix que es mossega la cua. Per molt que s’intenti, el potencial turĂ­stic nomĂ©s es pot desenvolupar quan molta gent fa vacances, en temporada d’estiu.

Una altra cosa sĂłn les ciutats. Com podem veure a Barcelona, Nova York, Roma, perĂČ tambĂ© a Girona, Tarragona o Figueres. Les ciutats disposen de prou massa crĂ­tica per tenir oberts tots els serveis oberts durant l’any i no depenen exclusivament d’un volum de turistes important per mantenir l’oferta turĂ­stica.

El fet de ser capital de serveis, disposar d’una oferta cultural, gastronĂČmica i comercial potent i tenir un volum de poblaciĂł important garanteix els mĂ­nims per tenir tota l’oferta oberta durant tot l’any. És en aquest context que es pot produir la desestacionalitzaciĂł. Per tant, la desestacionalitzaciĂł, si es produeix, serĂ , sobretot, un fenomen urbĂ . En aquest camp, Figueres tĂ© molt terreny per recĂłrrer. Primer, en el perĂ­ode setembre-octubre i, desprĂ©s, durant les festes de Nadal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li