La depuradora de Palau-saverdera és pionera en un projecte mediambiental

0
1854

La planta disposa d’una nova bassa auxiliar per preservar i multiplicar els exemplars de gripau d’esperons i de tritó verd


El president de la Diputació i del Consorci de la Costa Brava (CCB), Miquel Noguer, va visitar el divendres passat la planta depuradora de Palau-saverdera per posar en marxa un programa pioner per afavorir la biodiversitat de la fauna i la flora silvestres a l’estació de sanejament. El projecte consisteix en la naturalització d’una llacuna existent, on s’han col·locat rampes que permeten l’accés i la sortida d’amfibis. Aquesta zona ja acull una de les poblacions més grans de granota verda de tot l’Alt Empordà, i s’espera que amb aquestes millores s’hi instal·lin noves espècies. A més a més, s’ha construït una bassa auxiliar, on s’han alliberat larves de gripau d’esperons i tritons verds. Aquests amfibis es troben en perill d’extinció per culpa de la destrucció dels seus hàbitats naturals, la dessecació per sobreexplotació de torrents i aqüífers i la introducció d’espècies exòtiques invasores, entre altres motius. La vida d’aquestes espècies no només és important per l’equilibri mediambiental que aporten, sinó que, com que són animals d’aigua i de terra, són considerats excel·lents bioindicadors, és a dir, que la quantitat d’exemplars de la seva població marca la qualitat de l’entorn on viuen.

En els darrers anys, als aiguamolls de l’Empordà, i gairebé a tota la plana, s’han extingit amfibis com el tòtil i el tritó palmat. Gràcies a aquesta pla, es pretén protegir aquestes larves dels seus depredadors naturals, i alhora se’n controla l’augment o el descens de la població. Una altra acció realitzada és la introducció en la llacuna naturalitzada de diversos exemplars de Nymphaea alba, conegut com a nenúfar blanc, l’única variant de l’espècie autòctona de Catalunya i de la qual ara només n’hi ha en poblacions aïllades en pocs punts del país.

La depuradora de Palau-saverdera es converteix a partir d’ara en una planta multifuncional, ja que continua com a estació de tractament d’aigües residuals, però amb el valor afegit de proporcionar una estructura per preservar la biodiversitat i afavorir els serveis ecosistèmics. La seva immillorable connectivitat ecològica amb el Parc Natural dels Aiguamolls i el potencial de la llacuna existent han convertit la planta en un punt estratègic per la reintroducció, la conservació, el control i l’espai de reproducció dels amfibis.

Aquest projecte ha estat impulsat pel CCB, un ens públic integrat per la Diputació de Girona i 27 municipis, que amb col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ofereix un servei de captació, transport i potabilització de l’aigua a més d’un milió d’usuaris. El president del CCB, Miquel Noguer, recorda els orígens del Consorci: «Va sorgir com una necessitat davant de l’auge del turisme i, amb l’evolució de la societat hi han guanyat altres aspectes, com ara la sensibilitat mediambiental. Des que es va crear fa quaranta-vuit anys, sempre s’ha caracteritzat per l’impuls de projectes pioners en benefici de les comarques gironines».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li