La depuradora de Castelló reduirà un 21,5% el seu consum gràcies a 234 plaques solars

0
795

Es calcula que la nova instal·lació produirà uns 156 MWh anuals, i a l’estiu podrà arribar als 550 kWh diaris


El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, i l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, han presentat aquesta setmana la planta solar fotovoltaica que s’ha instal·lat a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Castelló d’Empúries, ubicada a la marina d’Empuriabrava. L’objectiu de l’actuació era fer un pas endavant cap a l’autosuficiència energètica de la planta i contribuir a una millor sostenibilitat am­biental.

En total, s’han col·locat 234 plaques solars en una superfície de 1.200 m2, amb una potència total instal·lada de 105,3 kW. Per tal d’optimitzar-ne l’actuació, prèviament es van fer uns estudis que han permès dimensionar la potència de la radiació solar i localitzar la ubicació més adequada per a la planta. En aquest sentit, les plaques fotovoltaiques estan instal·lades sobre estructures de formigó que permeten una inclinació dels mòduls, amb la qual cosa es redueixen les accions del vent.

La producció d’energia anual estimada és d’uns 156 MWh, que s’autoconsumiran a la mateixa depuradora castellonina. Es calcula que això suposarà el 21,5% del consum mitjà anual de l’equipament i contribuirà a una reducció important de la factura elèctrica. Durant l’estiu, es pot arribar fins a un màxim de 550 kWh/dia, i a l’hivern, a uns 300 kWh/dia.

Les obres, que s’han allargat dos mesos, han costat 108.869,20 euros. El finançament ha anat a càrrec de la unió temporal d’empreses (UTE) que gestiona els sistemes de sanejament d’aigua en alta a la zona nord del Consorci de la Costa Brava.

Durant l’acte, el president de la Diputació i del Consorci, Miquel Noguer, va subratllar: «Al Consorci d’Aigües sempre hem apostat per la sostenibilitat i ara, en una situació de canvi climàtic, encara hem reforçat més la nostra vocació mediambiental i estratègica en el territori, en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible, els ODS. Aquesta actuació contribuirà a reduir el consum elèctric i, alhora, a reduir les emissions de CO2». I Salvi Güell va destacar: «Des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries estem iniciant el desplegament del Pla Estratègic de Transició Energètica del nostre municipi. Aquest pla ens interpel·la, tant a les administracions com a les empreses i a particulars. Per tant, valorem molt positivament aquesta actuació, que se suma a les que ja anem desenvolupant des del mateix Ajuntament i a les que també ha iniciat la nostra ciutadania».

LES FASES DEL PROCÉS. Els treballs realitzats han consistit, en primera instància, en l’adequació prèvia del terreny, que ha inclòs la instal·lació d’un tub de drenatge per facilitar l’evacuació de l’aigua de pluja, la col·locació d’una làmina geotèxtil per impedir el creixement de vegetació i el cobriment amb capa de graves.

Posteriorment, s’han col·locat les estructures de formigó dissenyades com a suport de les plaques solars fotovoltaiques i, finalment, s’ha procedit a subjectar-les.

Aquesta instal·lació ha estat també integrada al sistema de control de l’EDAR d’Empuriabrava per tal d’avaluar-ne el funcionament i fer-ne el seguiment. D’aquesta manera, es pot tenir el control tant de l’energia produïda com de la que es consumeix.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li