La cultura que vull fer

0
991

Necessitem repensar-ho gairebé tot, fins i tot aquelles coses que ja donàvem per descomptades. És per això que fa unes setmanes amb l’equip que formo i diversos col·laboradors vam crear una declaració d’intencions on ens volíem marcar les pautes a l’hora de treballar en el nou context postCovid-19. Calia definir quina era la cultura que volíem desenvolupar amb els nostres col·laboradors en aquest nou escenari. Vam decidir que ara es faria necessari posar la cultura al centre, com a portadora de coneixement, debat i construcció de valors. Construir una cultura que ens reuneixi de nou, que ens ajudi a entendre els nostres sentiments, cuidar-nos i connectar-nos, que ens porti a reflexionar, a construir visions pròpies i crítiques. Aquí la cultura que volem fer, i ara més que mai, ha de ser atrevida, valenta i disruptiva. Per això, cal ser hackers de la cultura, i defensar la llibertat del coneixement i la justícia social. Cal treballar amb finalitats socials per intentar aportar informació i solucions al món cultural, sense restriccions i de manera completament accessible per tal de contribuir d’una forma real en la comunitat; ser creatius i conscients del potencial de treballar en obert, i fer-ho des de la passió i l’entusiasme.

Cal ser radical! Es necessiten solucions atrevides i agosarades per poder fer front als reptes que imposen un canvi de rumb. Per arribar a innovacions radicals cal fer-se preguntes trencadores i recórrer a àmbits no comuns, qüestionar els principis establerts o buscar aliances amb altres sectors per aconseguir combinatòries creatives de models d’estratègia i de programació cultural.

Una cultura crítica!, amb intenció de trasbalsar per generar i despertar el sentit crític de la societat, perquè es produeixin canvis reals en les relacions de poder, en els relats, en les teories assumides, en la creació de noves relacions, en l’activació de recursos latents.

Les persones primer! És essencial situar la persona en el centre i empoderar-la perquè pugui desenvolupar una mirada crítica i perquè sigui l’agent clau del canvi social, i s’ha de fer des del compromís amb els drets socials i la justícia perquè totes les persones puguin viure i apropiar-se de la cultura. Cal ser pròxim, per això cal defensar i reivindicar la proximitat i la singularitat, perquè són els elements que ens diferencien en un món global i uniforme.

És vital construir ecosistemes de col·laboració i cocreació per involucrar el màxim nombre d’agents socials i col·lectius, connectar i sumar experiències, i generar lideratges compartits i dinàmiques de cocreació.

No som números! Per a l’impacte i la transformació no importa quants venen, sinó la qualitat del que oferim als que venen. La cultura, com a portadora de coneixement, debat i construcció de valors, determina en gran mesura aquesta direcció. Hem de donar motius! Les activitats han de ser de valor amb retorns tangibles i per a la comunitat.

Fora la pressa! Cal resoldre la urgència, però articulant accions que prioritzin les inversions i accions a mitjà i a llarg termini. A l’impacte immediat cal sumar-hi un treball resilient, que tingui beneficis i retorns reals i perllongats. Tot per poder arribar a ser capaços d’adaptar-nos al canvi permanentment i saber posar el focus en el llarg termini. I cal ser equilibrats! Per avançar, des de la triple dimensió social, econòmica i mediambiental, en el camí cap al desenvolupament sostenible i en la concepció i el desenvolupament dels projectes culturals transformadors.

La cultura ha d’ocupar l’espai públic… i el privat! La institució fora de la institució per ocupar les places, els parcs i els jardins, per irrompre i ser presents en tot tipus d’espais, mercats, comunitats de veïns o espais empresarials i industrials.

Els agents, ara més que mai tenim el poder i la responsabilitat! Som nosaltres els que hem de crear comunitat, vincular-nos amb els que sumen, mantenir-nos amb el cap clar i no perdre el temps. Preparem-nos per al que ve, aportem-hi valor amb el que sabem fer i aprenguem allò que no sabem. Encara som a temps de canviar-ho tot.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li