La cultura del vi en un llibre

0
1285

L’enòleg figuerenc Eduard Puig Vayreda publica un volum on es recullen totes les implicacions que ha tingut el vi en la societat


 

Per l’enòleg figuerenc Eduard Puig Vayreda, la cultura del vi és molt més que «disposar d’uns coneixements superficials sobre el que és aquesta beguda tradicional, els principis elementals de la seva degustació, les normes habituals de consum, el seu ús gastronòmic -allò que molts s’entossudeixen a dir-ne maridatges-, unes vagues nocions de geografia vitícola i, a tot estirar, saber manejar amb certa naturalitat una críptica i tòpica terminologia sobre sensacions olfactives, components del vi i varietats de raïm».

Prova del fet que la cultura del vi és molt que tot això, és el llibre que acaba d’escriure, El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi, on evidència que «en un sentit ampli, es pot entendre com el conjunt de mites, tradicions, coneixements (històrics, científics i tècnics), obres de creació artística (plàstica, literària, musical) i formes de vida (treball, alimentació, lleure, festa) que a l’entorn d’aquest producte han produït i acumulat al llarg dels segles els que tenen com a beguda distintiva i característica el suc fermentat del fruit de la vinya».

Puig explica que el cos principal dels textos que configuren aquest llibre tenen l’origen «en unes classes que amb el nom d’Entorn Cultural del Vi vaig impartir com a assignatura de campus durant alguns cursos acadèmics a l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona (UdG). Més tard, havent ampliat degudament els diversos temes i havent-ne afegit alguns de nous, van constituir uns cicles de conferències que foren complementades amb les corresponents degustacions durant cinc anys consecutius a Figueres, organitzades per la Confraria de la Bota de Sant Ferriol d’Empordà, el Patronat de la Catequística i la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà de la UdG».

Reconeix que «l’èxit assolit en aquelles xerrades divulgatives em van animar a donar una redacció definitiva a les exposicions teòriques per fer-les arribar al lector curiós de tot aquest món, moltes vegades desconegut, que s’amaga darrere una copa de vi. Tot i que l’abast d’aquelles exposicions pretenien ingènuament comprendre tot l’entorn del vi, per raons de proximitat i de coneixement, les referències a l’entorn vitivinícola català hi són una mica més presents que les d’altres entorns més llunyans».

LLARGA TRAJECTÒRIA CÍVICA. Eduard Puig i Vayreda (Figueres, 1947) és possiblement un dels darrers figuerencs polifacètics que ens queden. Professionalment va treballar com a enòleg a diverses empreses i cooperatives de la comarca, fou director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi i professor d’Enologia a la Universitat de Girona. La seva activitat pública va anar molt més enllà. Entre els trets més destacables de la seva biografia cal esmentar el fet d’haver estat alcalde de Figueres (1980-1983), president de l’Institut d’Estudis Empordanesos, escriptor, conferenciant i actiu col·laborador de la premsa comarcal i catalana. Va ser el promotor de Joventuts Musical de Figueres i ha estat al capdavant o implicat en nombroses activitats cíviques i ciutadanes.

Ha escrit sobre totes les temàtiques o gairebé totes. La seva producció bibliogràfica s’ha centrat bàsicament en el món del vi, però té tres llibres: Escrits incidentals (2011), Des del banc del General (2012) i Vuits i nous i cartes que no lliguen (2016), que són un recull d’articles, conferències i presentacions que abasten tota mena de temàtiques figuerenques, empordaneses i catalanes. També ha escrit una monografia sobre el pintor Ramon Reig i un altre sobre el municipi d’Espolla.

En l’àmbit de la gastronomia, la seva producció s’enceta el 1979 amb el llibre Platillos de l’Empordà, que és un recull de receptes. A partir d’aquí segueixen El vi i la il·lustració (1989), Tres bodegons amb ampolla de vi (1990), Vins i cellers. 19 diàlegs apassionats amb els pàmpols de l’Empordà (1990), Petita història del cava (1992), Ahir i avui del vi d’Alella (1993), Homilies de la Bóta (2002), L’Empordà i el seu vi (2004), Entre bótes i porrons (2007), La cultura del vi (2007) _que té la seva edició en castellà del mateix any_, La vinya i el vi (2008) i El vi (2009).

En total, una dotzena d’obres que culminen en El Jardí de Dionís. L’Entorn cultural del vi. Aquesta obra culminant de la trajectòria de Puig Vayreda, que es presentarà públicament el proper 10 de febrer (12 h) al Cercle Sport de Figueres, aplega més de 350 pàgines, de mida gran. Està profusament il·lustrada i s’ha editat acuradament per Edicions Brau, de Figueres. El preu de venda al públic és de 39 euros.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li