
El Museu de l’EmpordĂ es transforma per acollir la gran exposiciĂł «El paĂs dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli»
Hi va haver un dia que els artistes no eren nomĂ©s els que s’asseien a la taula i degustaven les delĂcies dels grans cuiners. Hi va haver un dia que alguns xefs es van convertir, amb tots els ets i uts, en artistes. Pensem en Ferran AdriĂ , en El Bulli de cala Montjoi de Roses, però tambĂ© en un seguit d’establiments de la comarca de l’Alt EmpordĂ que, des de mitjans del segle passat, van aconseguir elevar el mateix concepte de gastronomia. I, ara, aquesta cuina, tan ultralocal que va saber conquistar paladars d’arreu, Ă©s la protagonista de la nova exposiciĂł, inaugurada durant les Fires i Festes de la Santa Creu, del Museu de l’EmpordĂ de Figueres: «El paĂs dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli», comissariada per Josep Algans, Manel GrĂ valos i Francesc Guillamet.
UN REPÀS DE 50 ANYS. La imatge de dos cuiners del restaurant Duran del Pertús –en un local més aviat fosc, entre copes de vi i sostenint ganivets afilats– encapçala la mostra. Data dels anys cinquanta i va ser captada pel fotògraf Melitó Casals, Meli. Una altra imatge destacada és la de l’atrafegada cuina del restaurant El Bulli, retratada per Maribel Ruiz de Erenchun, a començaments del segle XXI. Dues fotografies que comprenen ben bé més de mig segle i que delimiten el recorregut d’una mostra que fa parada i fonda a l’Hotel Duran, a l’Hotel Empordà –més conegut com el Motel– per a acabar l’any 2011, quan s’apaguen els fogons d’El Bulli. El director del Museu de l’Empordà , Eduard Bech, explica que «la llavor de la gastronomia es troba en aquests tres establiments» i recalca la importà ncia d’aquesta mirada al passat per «analitzar el present i reflexionar sobre el futur».
EL «FIL INVISIBLE». En paraules del comissari Algans, «un fil invisible ho lliga tot», uneix els tres negocis. Josep Mercader va ser maĂ®tre a l’Hotel Duran durant quinze anys fins que es va aventurar amb l’obertura del Motel i Ferran AdriĂ va passar pel restaurant Finisterre de Barcelona, de la mateixa famĂlia Duran, abans de fitxar com a cap de cuina d’El Bulli l’any 1984. I si els orĂgens de l’Hotel Duran venen de principis de segle XX, de la fonda Ca la Teta, que ha seguit en mans de la mateixa nissaga, tant el Motel com El Bulli –en un primer moment minigolf i bar de platja regentat pel matrimoni Schilling– van nĂ©ixer l’anyada del 1961.
Segons explica Manel GrĂ valos, amb aquest projecte, iniciat fa dos anys, han intentat definir què Ă©s la cuina empordanesa, quin paper ha jugat en la nova cuina catalana, marcant un punt d’inici i un final: «Des de l’eufòria amb l’arribada del tren, les grans autopistes a Europa acabades les grans guerres, i el turisme de masses fins al moment en què tanca El Bulli. Un moment en què la comunicaciĂł deixa de ser fĂsica per esdevenir aèria, en què les distĂ ncies desapareixen i ens movem en la immediatesa. […] Un perĂode en el qual la cuina deixa de ser un soterrani en la penombra, per ser un espai de creaciĂł, mediĂ tic, lluminĂłs a la vista de tothom. La cuina, que era narrada i literĂ ria, es torna fotogènica».
ARTISTES QUE CUINEN. Els altres protagonistes de l’exposiciĂł sĂłn artistes i lletraferits que freqĂĽentaven aquests establiments: des de Salvador DalĂ, assidu del Duran, o Josep Pla, qui va escriure els seus Escrits Empordanesos des del Motel, fins a Richard Hamilton, Miquel BarcelĂł, Evarist Vallès o Carles Fages de Climent. En aquest sentit, el periodista SebastiĂ Roig, en un article, titulat «Artistes que cuinen i artistes que mengen,» publicat al llibre-catĂ leg de la mostra, especula:
«Per cert, si haguéssim demanat a aquests tertulians “Què passarà quan Figueres tingui el Museu Dal�”, molts ens haurien respost: “Que vindrà gent de tot el món a veure’l”. I si els haguéssim preguntat: “Creieu que, algun dia, gent de tot el món farà cua per menjar al restaurant de cala Montjoi?”, el volum de les seves riallades hauria arribat fins a l’estació de Perpinyà . És el que sol passar abans dels canvis de paradigma».
MOSTRA AMBICIOSA. El Museu de l’EmpordĂ s’ha transformat i recobert de rajoles blanques per acollir «El paĂs dels cuiners», on es pot jugar amb recursos multimèdia i on s’hi poden veure taules parades, receptes, quadres, audiovisuals inèdits, imatges dels plats mĂ©s emblemĂ tics preses pel fotògraf Francesc Guillamet; plaques amb els segells gastronòmics que llueix la façana del Motel; un davantal de Ferran AdriĂ o la maleta que DalĂ va regalar a LluĂs Duran, entre altres objectes que criden l’atenciĂł al visitant. Es tracta d’una exposiciĂł palesament ambiciosa –de contingut, tambĂ© de forma– que ha rebut el finançament, un total de 100.000 euros, de l’empresa AigĂĽes de VilajuĂŻga.
LES DONES. Si tradicionalment les dones s’han ocupat de la cuina, en la gastronomia d’alt voltatge les dones han estat també relegades en un segon pla. «Malgrat ser presents a la cuina i a la sala de qualsevol establiment, i tenir-hi un paper principal, el protagonisme se l’han endut els homes. La cuina és un espai femenà en l’ideari domèstic, però s’ha mantingut masculà quan es tracta d’un ofici», escriuen els comissaris al catà leg. Per això, s’ha volgut reivindicar la xef del restaurant Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós, Nuri Serrat, que va ser la primera dona amb estrella Michelin a l’Estat, l’any 1982.
Leave a Reply