La crisi del 2008 es va allargar 9 anys però el PIB per càpita va augmentar un 5,75%

0
480

La Covid-19 ha afegit dificultats a molts sectors, però els problemes estructurals s’arrosseguen de fa temps


 

La pandèmia del coronavirus està sent una bona prova de foc també per l’economia de l’Alt Empordà. Si la crisi del 2008 va fer estralls amb una davallada de més del 16% del PIB i van caldre nou anys per aixecar el cap, ara s’hauran d’afrontar nous reptes. Un estudi de la UdG, amb suport de la Diputació i CaixaBank, analitza l’evolució de l’economia gironina en el període del 2008 al 2018. Segons l’informe, al 2018, l’Alt Empordà va aconseguir augmentar el PIB per càpita un 5,75% respecte del de 10 anys enrere [vegeu el gràfic].

La degana de la Facultat d’Econòmiques de la UdG i autora de l’estudi, Anna Garriga, explica que l’informe «té més valor a hores d’ara perquè evidencia quins són els problemes estructurals que ja arrossegàvem i el que ha fet la Covid-19 ha estat afegir problemes a determinats sectors. Però les solucions havien de ser les mateixes que s’havien de prendre fa deu anys».

SECTORS CLAU. L’estudi revela que el sector industrial (11,33% del PIB de la comarca) ha tingut una evolució favorable. A l’Alt Empordà el sector de serveis és molt rellevant i fins al 2016 té un comportament negatiu, molt pitjor que la mitjana de l’economia gironina. Segons la UdG, «el sector hoteler comença a apostar per millorar la qualitat del sector tot i que continua augmentant les places hoteleres de més baixa qualitat, cosa que sembla incompatible si es vol valoritzar l’oferta conjunta de la comarca. Aquest comportament del sector hoteler difereix de la resta de la Costa Brava». L’Alt Empordà està al capdavant de totes les comarques gironines pel nombre de places en allotjaments de turisme rural. Pel que fa a empreses gironines, GM Food Ibérica, amb seu a Vilamalla, continua en el primer lloc del rànquing d’ingressos. Un altre aspecte detectat del període estudiat és la pèrdua de població a la comarca, que no s’ha recuperat. La causa ha estat el saldo migratori extern. A banda, l’estudi posa en relleu que l’Alt Empordà és una de les 10 comarques catalanes amb més desigualtats de renda. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li