La cria en captivitat de la tortuga d’estany permet recuperar diverses poblacions al Ter

0
1797

El Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera veu el fruit de la seva feina amb el naixement de les primeres cries en llibertat


 

La tortuga d’estany (Emys orbicularis) ha passat d’estar gairebé extingida a la conca del Ter a recuperar petites poblacions a diferents punts del riu. I això ha estat possible gràcies als alliberaments que ha fet en els darrers 18 anys el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera. L’any 1995 es van capturar els deu últims exemplars al tram de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), i des de Garriguella han treballat la cria en captivitat per aconseguir recuperar les poblacions. Calculen que en aquests anys n’han deixat anar uns 500 exemplars, i el director del centre, Joan Budó, celebra que «ja tenim una tercera generació de les primeres captures».

Budó assegura que la recuperació és una feina «lenta», ja que aquesta espècie no comença a criar fins que supera els nou anys de vida. Però aquest any ja han nascut les primeres cries al Baix Ter i a l’estany de Banyoles, on fa uns anys ja s’havien fet repoblacions amb exemplars nascuts en captivitat.

L’objectiu final és aconseguir que al llarg de la conca del riu hi hagi unes set zones on les tortugues d’estany puguin habitar-hi. Actualment hi ha dues petites poblacions als aiguamolls del Baix Ter (dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter) i a l’estany de Banyoles. En el curs mitjà del Ter, però, hi havia hagut una població residual que actualment es troba al llindar de l’extinció.

TREBALLANT ‘IN SITU’. Per completar la feina del centre de Garriguella, fa uns dies tècnics del Consorci del Ter van alliberar cinc tortugues mĂ©s a BescanĂł. I paral·lelament, tenen previst anar impartint xerrades divulgatives a escolars per conscienciar de la problemĂ tica de l’alliberament de tortugues exòtiques i altres espècies invasores al medi, i sobre les tasques de recuperaciĂł de la tortuga d’estany.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li