La covid, tercera causa de mort a l’Alt Empordà

0
1193

L’estudi 2021 també revela que d’aquí a 18 anys l’envelliment de la població de la comarca s’haurà disparat un 40%


Durant el 2020, la covid-19 es va convertir en la tercera causa de mortalitat a la comarca. Així ho revela l’estudi d’Indicadors Clau de l’Alt Empordà 2021 (INDIKA. Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà), publicat recentment per la Fundació Salut Empordà (FSE). Es tracta d’un informe que presenta una selecció de dades estadístiques sobre la comarca i la demarcació de Girona per aportar una visió general que faciliti conèixer l’estat del territori (inclou, per exemple, dades demogràfiques, sociodemogràfiques, de salut, economia, o de territori i recursos). En aquest cas és la segona edició, i exposa informacions recopilades entre el juny i el setembre del 2021.

La presidenta del Patronat de l’FSE, Agnès Lladó, explica que «les xifres d’una edició a l’altra presenten diferències poc significatives des del punt de vista estadístic». Però afegeix: «Tot i així, cal tenir present que els anys 2020 i 2021 han estat marcats per la pandèmia del coronavirus, la qual cosa pot generar canvis de tendència inesperats que caldrà analitzar en el seu context i tenint prou perspectiva».

LA MORTALITAT. Entre els registres que analitza el document, hi ha les principals causes de mortalitat a la comarca.

L’any 2020, el 31% de les defuncions registrades per la Fundació Salut Empordà van estar vinculades a algun tipus de càncer. La segona causa amb un registre de mortalitat més elevat van ser les malalties del sistema circulatori (16%), i la tercera, la covid-19 (13% del total). Una malaltia, aquesta última, que en tractar-se d’una situació excepcional de pandèmia, i tenint en compte la gran repercussió que ha tingut, s’ha inclòs com a grup diagnòstic nou en l’informe).

Analitzant la mortalitat per sexe, també es manté aquest ordre de les tres primeres causes tant en homes com en dones, tot i que s’observen algunes diferències en la distribució. El càncer és la causa del 36% de morts en homes i del 25% en dones; les malalties del sistema circulatori representen el 14% de les morts en homes i el 19% en dones, i el coronavirus és la causa del 12% de les morts en homes i del 14% en dones.

També cal destacar que el 2020 no consta mortalitat infantil a la comarca, i que la Fundació Salut Empordà només va registrar cinc morts menors de 40 anys. Cal tenir en compte, però, que aquestes dades provenen dels registres de l’FSE, i pot ser que no reflecteixin exactament les dades de la comarca.

LA POBLACIÓ S’ENVELLEIX. Una altra dada recollida en l’INDIKA és l’envelliment de la població. Val a dir que el percentatge de persones d’entre 15 i 64 anys respecte de les més grans de 64 té una gran rellevància en l’organització territorial, ja que és molt important a l’hora de dissenyar les polítiques socials, tant actuals com futures. D’una banda, perquè caldrà formar personal o proporcionar a la població els espais i recursos necessaris; i de l’altra, perquè les pensions, per exemple, depenen molt de la població en edat laboral.

En aquest sentit, la taxa va baixar del 4,14 que hi havia l’any 2010 a un 3,56 el 2020. Però segons les projeccions que ha fet l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) per a un escenari mitjà, l’any 2038 l’Alt Empordà podria tenir unes 37.000 persones de 65 anys o més, xifra que representa un increment del 40,50% respecte al mateix grup d’edat de l’any 2020.

LA DESPESA PÚBLICA. El document també analitza l’estructura de la despesa pública. Segons fonts del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el 2020 el 46,40% d’aquesta despesa (un total d’11.650.147 euros) es va invertir en serveis públics bàsics. El 19,76% es va destinar a actuacions de protecció i promoció social; el 19,2%, a producció de béns públics de caràcter preferent; el 8%, a actuacions de caràcter general, i el 6,64% restant, a actuacions de caràcter econòmic.

ELS VEHICLES, TAMBÉ VELLS. Una altra dada curiosa està relacionada amb el medi ambient i, més concretament, amb el parc de vehicles de la comarca. El de l’any 2020 estava format per 120.596 unitats (sense comptar ciclomotors). I d’aquestes, el 56,4% (53.481) tenien 10 o més anys d’antiguitat. El 35,9% (34.058) tenien entre 2 i 10 anys, i només el 7,71% (7.314) tenien una antiguitat inferior a 2 anys.


  • Pots llegir l’article amb els gràfics, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li