La comitiva judicial té previst desenterrar Dalí per extreure-li ADN aquest dijous

0
1911

L’Ajuntament creu que és “impossible” per problemes tècnics, però la Fundació ja ha avançat que acatarà l’ordre


El jutjat d’instrucció número 11 de Madrid ha ordenat que l’exhumació del cadàver de Salvador Dalí per extreure-li mostres d’ADN es faci aquest mateix dijous, 20 de juliol. Si no hi ha canvis d’última hora, aquell dia una comitiva judicial es personarà al Teatre-Museu de Figueres, desenterrarà el cos embalsamat del pintor _que reposa a la cripta de sota la cúpula_ i els forenses li extrauran les mostres necessàries (restes òssies o peces dentals), en principi al mateix museu. Aquestes mostres s’enviaran a analitzar per comparar-les amb les de Pilar Abel (la figuerenca que assegura ser filla biològica del pintor surrealista) i la seva mare.

Nascuda el 1956, Abel sosté que la seva mare i Salvador Dalí van mantenir una relació clandestina quan ella treballava a Cadaqués, fent d’assistenta per uns amics de la família Dalí. La seva demanda de paternitat es va admetre a tràmit l’abril de l’any passat i, en una primera interlocutòria (del desembre), el jutjat ja va ordenar desenterrar el cadàver de Dalí. En aquell cas, la Fundació Gala-Salvador Dalí va presentar recurs per un defecte de forma i va aconseguir aturar l’exhumació. Però el 26 de juny passat el jutjat va emetre una segona interlocutòria. I aquesta subratlla que és “necessari” obtenir l’ADN de les despulles del pintor perquè no hi ha altres “restes biològiques o personals” amb les quals es pugui dur a terme la comparativa.

A través d’un breu comunicat, ara la Fundació Gala-Salvador Dalí recorda que ja va presentar un recurs contra la interlocutòria que ordenava desenterrar el pintor. Però com que això no ha aturat l’exhort del jutjat madrileny, precisa que “arribat el moment, acatarem l’ordre judicial”. Això no obstant, els seus advocats _amb l’aval dels serveis jurídics de l’Ajuntament de Figueres_ han demanat al tribunal que aturi l’exhumació.

Els arguments que han esgrimit són els mateixos que defensa el consistori: que desenterrar el cos del pintor aquest dijous és materialment “impossible” per problemes tècnics. I és que l’edifici del museu _que és de propietat municipal_ està protegit, i qualsevol intervenció que s’hi vulgui fer requereix el vistiplau de Patrimoni. L’actuació s’hauria de fer amb una grua, perquè a sobre la cripta hi ha una llosa que pesa 1,5 tones, i creuen que no hi ha temps per elaborar un projecte d’obra i aconseguir tots els permisos. A més, apunten que serà complicat fer l’exhumació sense haver de tancar, almenys parcialment, un museu que durant el mes de juliol rep uns 4.000 visitants diaris.

ABEL JA S’HA FET LES PROVES. Per la seva banda, Abel ja es va sotmetre a les proves d’ADN dimarts passat, a l’Institut de Toxicologia de Madrid. Just abans de fer-se les analítiques va assegurar que està “tranquil·la” i va defensar que només vol “esclarir la veritat”. La demandant està convençuda que les proves li donaran la raó. “Estic en el meu dret de saber qui sóc, jo no vaig en contra de ningú”, va declarar enmig d’una gran espectació mediàtica, tot sostenint que no es mou per una ambició econòmica, sinó que vol posar fi a un litigi que fa més de deu anys que dura.

El procediment també obligarà a fer les proves d’ADN a la seva mare, que té 87 anys i està ingressada a la residència dels Arcs. Però com que està delicada de salut, en aquest cas el més probable és que els forenses es traslladin fins a Figueres per extreure-li les mostres. En el recurs que va presentar, la Fundació també va demanar que es fessin les proves al germà d’Abel per determinar si són fills del mateix pare, però Abel s’hi ha oposat perquè diu que està molt malalt, amb leucèmia, i el vol mantenir al marge de tot aquest procés. A més, el seu advocat, Enrique Blánquez, alerta que “no seria una prova concloent”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li