La ciutat natal de Pep Ventura

0
1016

El mĂșsic i compositor empordanĂšs va nĂ©ixer a AlcalĂ  la Real, capital de la Sierra Sur, un municipi andalĂșs que el tĂ© ben present


El biĂČgraf de Pep Ventura, Pere Corominas, explica en el seu llibre Vida d’en Pep de la Tenora (Ed. Barcino, 1953) que “en Ventura va estar a AlcalĂ  la Real uns dies abans i uns dies desprĂ©s del part. No se sap que hi tornĂ©s mai mĂ©s. Ni aquells foren els primers dies de la seva vida, perquĂš fou concebut a Catalunya i aquĂ­ va viure en el ventre de sa mare abans d’aquells 53 dies que va estar a la provĂ­ncia de JaĂ©n a dins o a fora del claustre matern”.

Com Ă©s prou sabut Pep Ventura va nĂ©ixer el 2 de febrer de 1817 a AlcalĂ  la Real, poblaciĂł en la qual estava destinat el seu pare que era militar. Al cap de poc ja es van traslladar a Figueres, ciutat on va viure fins a la seva mort, el 24 de març de 1875, i on va desenvolupar majoritĂ riament la seva trajectĂČria com a mĂșsic i compositor. Tot i aixĂČ, AlcalĂ  la Real sempre ha tingut present la figura del seu fill il·lustre. Al passeig de Los Álamos hi ha monument que el recorda i el conservatori de mĂșsica porta el seu nom, a banda d’una entitat local tambĂ© relaciona amb el mĂłn musical. El 2 de febrer passat, l’Ajuntament hi va fer una ofrena floral.

El municipi d’AlcalĂ  la Real tĂ© quasi 22.000 habitants. Disposa d’una superfĂ­cie de 261,36 quilĂČmetres quadrats. Val a dir que Figueres en tĂ© tan sols 19,3, Ă©s a dir quasi 14 vegades mĂ©s petit que el territori dels andalusos. La ciutat en sĂ­ tĂ© 16.711 habitants, als quals cal afegir els d’una vintena de nuclis agregats que van des del de Santa Anta, amb quasi un miler d’habitants, fins al de Peñas de MajalcorĂłn, amb nomĂ©s 31. TambĂ© Ă©s cap de comarca, concretament de la Sierra Sur, a la provĂ­ncia de JaĂ©n perĂČ limitant amb Granada i CĂČrdova.

Situada en un lloc estratĂšgic, a la serralada de la Mota, la seva histĂČria estĂ  farcida d’esdeveniments bĂšl·lics. Actualment, la seva economia es fonamenta en el conreu de l’olivera i la indĂșstria de l’oli aixĂ­ com la cirera i la ramaderia. TĂ© una petita activitat industrial relacionada amb l’artesania, els derivats plĂ stics i els metĂ l·lics. En qualsevol cas aquesta activitat Ă©s minsa, en relaciĂł amb ciutats properes, i aixĂČ ha provocat en els darrers anys una fugida de les noves generacions. Aquesta tendĂšncia s’intenta reconduir des de les polĂ­tiques impulsades per la Junta de AndalucĂ­a i l’Ajuntament.

A banda de Pep Ventura, entre els seus fills il·lustres s’especula amb el fet que hi va nĂ©ixer l’Arcipreste de Hita. De fet, AlcalĂ  la Real Ă©s la seu d’un premi de poesia, que porta el seu nom, que tĂ© ressĂČ internacional. Des del 1997 s’hi celebra el Festival de Encuentros Étnicos en la Sierra Sur (Etnosur). En l’àmbit gastronĂČmic, el seu plat mĂ©s tĂ­pic Ă©s el “pollo a la secretaria”, un estofat de pollastre amb verdures triturades. Esportivament destaquen en hoquei i, a banda de Figueres, tambĂ© estan agermanats amb la ciutat alemanya de Lohfelden.

L’AGERMANAMENT. L’any 1989 els ajuntaments de Figueres i d’AlcalĂ  la Real van decidir agermanar-se. El protocol d’amistat el van signar els respectius alcaldes, MariĂ  Lorca i Felipe LĂłpez GarcĂ­a. Una delegaciĂł andalusa va participar a les Fires i Festes de la Santa Creu d’aquell any per tal de formalitzar aquest agermanament i va ser-hi present activament amb una mostra de pintors, una altra de fotografia, una d’artesania local i diverses empreses van participar al pavellĂł comercial de Fires. Amb motiu d’aquest acte institucional, l’Ajuntament d’AlcalĂ  la Real va regalar un monĂČlit de pedra, com a recordatori del vincle amb Pep Ventura, que estĂ  instal·lat al costat del monument situat a la plaça Josep Tarradellas. I encara avui dia Ă©s ben visible tot i que no estigui identificat com a tal.

A finals de setembre d’aquell mateix any, amb motiu de les festes patronals d’Alcalà la Real, s’hi va desplaçar una representació figuerenca, formada per un centenar de persones, que van participar activament en tots els actes i es va formalitzar definitivament l’agermanament. El 1991, Figueres va posar el nom d’Alcalà la Real a la plaça situada a l’entrada del barri de la Marca de l’Ham.

AJ. ALCALÁ LA REAL

L’any 1996 es va voler donar un nou impuls a la relaciĂł i es va signar un conveni de col·laboraciĂł entre els dos ajuntaments mitjançant el qual es van oferir dues beques per artistes, un concurs literari conjunt i es va promoure la presĂšncia dels veĂŻns de Figueres en premis de fotografia i cartells. L’any 2000 una delegaciĂł de 150 persones d’AlcalĂ  la Real van participar com a voluntaris en Jocs Specials Olympics que es van celebrar a la capital de l’Alt EmpordĂ  a mitjan mes d’octubre. Durant una colla d’anys representacions dels dos ajuntaments van ser convidats a les respectives festes majors fins que a partir de l’any 2008 aquests actes protocol·laris es van suspendre.

Durant les passades Fires i Festes de la Santa Creu, l’actual alcalde d’AlcalĂ  la Real, Carlos Antonio Hinojosa, va participar dels actes inaugurals, especialment en tot allĂČ que estava relacionat amb Pep Ventura com el pregĂł, les ballades de sardanes, la Mostra Floral i la visita guiada que duia per tĂ­tol “En Pep de la tenora”.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s’ha mostrat satisfeta de l’impuls que a partir d’aquest any es vol donar a l’agermanament amb AlcalĂ  la Real. “És evident que la figura de Pep Ventura ens mantĂ© units per sempre, perĂČ creiem que hi ha possibilitats de desenvolupar altres vincles amb la societat civil d’aquesta ciutat andalusa i explorar aquestes possibilitats serĂ  un dels objectius de la trobada que vĂ rem mantenir amb el seu alcalde arran de la seva estada durant les passades Fires i Festes de la Santa Creu”, va manifestar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li