La ciutat dels escriptors

0
1032

Impulsen una ruta per descobrir vuit autors nascuts a Figueres o vinculats a la ciutat a través dels seus textos


Per la Santa Creu se’n va fer la primera i al llarg d’aquest mes de maig se n’han programat unes quantes més, amb la voluntat que puguin tenir continuïtat al llarg de l’any i que, fins i tot, es puguin ampliar i diversificar. Ens referim a les Rutes Literàries de Figueres, promogudes des de la Biblioteca Fages de Climent i l’Ajuntament. Es tracta de realitzar una descoberta de la ciutat a través de la literatura, amb un recorregut pels espais vitals i de ficció d’escriptores i escriptors del segle xx vinculats al municipi.

Dissabte passat, de la mà d’Anna García Casals, una consolidada guia turística figuerenca, vàrem fer aquest recorregut on les lletres i els autors es barregen amb els carrers i places de la ciutat. La ruta té l’Oficina de Turisme de la plaça de l’Escorxador com a punt de partida i transcorre per la plaça de la Palmera, els carrers Monturiol i Joan Maragall, les places de l’Ajuntament i Josep Pla i acaba a la Rambla. En poc menys de 90 minuts, la majoria dels assistents descobreixen una ciutat diferent, fins i tot desconeguda.

La guia ens adverteix que «preparar aquesta ruta ha estat tot un repte. Ha calgut seleccionar molt i això, de per si, ja és una dificultat, perquè t’obliga a descartar molts textos i nombrosos autors, però també posa en evidència que la tradició literària de la ciutat és amplíssima». Tant, que ja s’estan plantejant fer dues rutes diferents, l’actual —amb autors dels segle xx ja desapareguts— i una altra, bàsicament amb textos del segle xxi, és a dir, amb autors vius.

García va explicar que «en aquesta ruta establim una mena de diàleg amb diferents generacions d’autors que es relacionen entre ells, com Salvador Dalí —no cal oblidar la seva àmplia faceta d’escriptor—, Josep Pla, Josep Pous i Pagès, Carme Montoriol, Carles Fages de Climent, les germanes Maria Àngels i Montserrat Vayreda, Carme Guasch i Maria Àngels Anglada. En definitiva, un viatge apassionant per la literatura més nostra».

EL RECORREGUT. Tot comença a la mateixa plaça de l’Escorxador, on es llegeixen textos d’Anglada i Pla, que recorden les impressions que els va causar la ciutat tot just arribats. L’autor de Palafrugell va deixar escrit al Quadern gris que «el primer descobriment del món, l’entrada en la seva correntia, se’m produí per Figueres. Per a arribar-hi vaig haver d’agafar el primer tren seriós, el tren gros, com llavors se’n deia. La ciutat fou el primer nucli urbà que hagués vist en ma vida. La Rambla fou el primer carrer construït que veieren els meus ulls. L’hotel París, el primer hotel que la vida m’oferí. El primer restaurant en el qual he menjat fou el restaurant Roig de la Rambla».

A la plaça de la Palmera ens aturem per relacionar l’apotecari Alexandre Deulofeu i el pintor Salvador Dalí. Amics d’infància —vivien un davant de l’altre—, els seus pares regentaven la farmàcia —que encara existeix, tot i que en altres mans— i la notaria, en aquest cas ja desapareguda. El primer va analitzar i descriure la matemàtica de la història, fou alcalde accidental de la ciutat durant la República i es va haver d’exiliar. El segon va esdevenir un pintor de projecció universal, amb notables incursions en el món de la literatura, però que mai va deixar de banda les seves arrels figuerenques.

Seguim pel carrer Monturiol, conegut com el «carrer dels genis» pel popular epigrama de Carles Fages de Climent: «Al carrer de Monturiol, l’inventor del submarí, jo i en Salvador Dalí —tres genis—, hem vist el sol». Per cert, la placa que ho recordava ha desaparegut, mentre l’immoble on va néixer l’escriptor —exactament en el quart balcó del primer pis, a la dreta— s’està arranjant per acollir-hi un hotel. Davant de la casa Fages, al xamfrà amb el carrer Enginyers, la ruta s’atura per recordar textos del poeta i també de l’escriptora Carme Guasch. Seguim fins al carrer Joan Maragall i ens aturem davant de l’edifici on, als anys 60, hi havia la Pensió Roca. «Un local que va ser un veritable niu d’artistes i escriptors, un autèntic focus de cultura», com recorda Anna García. Allà més d’un pintor havia pagat els seus deutes amb algun quadre, amb el beneplàcit del seu propietari, Martí Roca.

Des del carrer Peralada divisem el Casino Menestral, durant uns anys seu dels jocs florals on Fages i altres poetes locals havien guanyat els principals premis. Pugem fins a la plaça de l’Ajuntament, xamfrà amb el carrer de la Jonquera. Allà la ruta recorda el Garrigal amb textos de Josep Pous i Pagès i de Carme Monturiol, que a la seva novel·la Teresa o la vida amorosa d’una dona apareix l’amant d’un metge de la ciutat, que era una prostituta del barri.

La ruta acaba entre la plaça Josep Pla, davant del Teatre El Jardí, i la Rambla, en aquest cas enfront de la llibreria Canet. Es llegeixen diversos textos que posen en valor el passeig i, sobretot, la figura de Ramon Canet (Figueres, 1905-1982). Per cert, molt ens adonem que des de l’escultura que el pintor Josep Ministral va dedicar a Pla es divisa la llibreria, i viceversa. Com ens explicaven al principi del recorregut, la interrelació és present a cada pas de la ruta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li