“La Catalunya independent no vol trencar relacions”

0
925

Quina funció fa Òmnium Cultural al país?
És una entitat que procura estimular el país català, la seva llengua, cultura, història, etc. Si s’ha de posar una data concreta, seria cap a l’any 1961, que és quan es va fundar a Barcelona per cultivar la llengua i la cultura catalana. Però l’any 1963, a causa de la censura franquista va haver de tancar, i més endavant va tornar a sorgir, aproximadament l’any 1967, on va ser ‘legalitzada’ l’entitat d’Òmnium cultural.

Dins de l’associació, quina funció tenen els socis i els voluntaris?
Ser soci de l’entitat és fer entendre que estàs d’acord amb tot el moviment per a dur a terme Òmnium. L’any 2002 teníem 200 socis de l’Alt Empordà, ara en tenim aproximadament uns 720. Els voluntaris són els que participen, els que impulsen les campanyes i ens ajuden a millorar dia a dia l’entitat.

Aquest any es farà la ‘V’ l’Onze de Setembre a Barcelona, hi ha molta participació de part de la nostra comarca?
La xifra d’inscrits no la sé, de moment es té previst fer uns 20 autocars entre tota la comarca alt empordanesa, però també s’ha de comptar amb la gent que hi anirà amb cotxe o amb tren. És a dir, que sí, n’hi ha bastant que vol col·laborar amb la causa.

Parlant de projectes, es té intenció de tornar a repetir el Concert per la Llibertat?
Sí, aquest any també es té previst fer. Però no sé amb exactitud quan ni els artistes convidats.

Ara, centrant-nos en el Concurs per a la Joventut de l’Alt Empordà, quin va ser el motiu per iniciar el concurs?
L’any 1974, que va ser quan es va fer el primer Concurs per a la Joventut de l’Alt Empordà, es va fer perquè els joves tinguessin un lloc on exposar la seva llengua, ja que en aquells moments el català no estava en la situació d’ara. Actualment, és una manera d’incentir i enriquir l’escriptura i els treballs dels joves.

Dins del concurs sempre hi ha hagut tanta participació?
Força, la veritat. Abans no eren els mateixos premis, sinó que eren premis de saber escriure bé el català, es feia un dictat i qui tenia millor ortografia guanyava. Abans hi havia molta participació pel simple fet de poder-se expressar en català. Als anys 90, però, va haver-hi una petita davallada, però s’ha recuperat i el concurs segueix amb bastanta participació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li