La casa on va viure Salvador DalĂ­

0
1851

L’artista va residir més de 15 anys al segon pis de l’edifici Mas Roger, que comprarà l’Ajuntament de Figueres per fer-lo visitable


 

Els pressupostos municipals de l’Ajuntament de Figueres, aprovats definitivament la setmana passada, incorporen una partida de 200.000 euros per comprar part de l’edifici on va viure Salvador Dalí (situat a la confluència de la plaça de la Palmera i els carrers de Monturiol i de Caamaño). En concret, l’Ajuntament destinarà 200.000 euros per adquirir un dels tres pisos –el que està situat a la segona planta– on Salvador Dalí va fer vida i hi va pintar algun dels seus quadres més representatius de la seva primera etapa com a artista.

«Es tracta d’un habitatge que, per si sol, explica el dia a dia de Dalí i on, a diferència de la casa natal, no cal fer-hi adequacions. El consistori el compra a un particular i l’objectiu és que aquest pis s’integri dins el recorregut de visites guiades al voltant de la figura de l’artista», va explicar l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, durant la presentació dels pressupostos del 2018. La seva incorporació al patrimoni cultural de la ciutat és prou significativa, atès que per l’immoble s’hi han interessat nombrosos particulars en els darrers anys, tant des del punt de vista cultural com el d’accedir a la seva propietat.

Des que va quedar deshabitada l’han visitat polítics, directors de cinema, empresaris, periodistes, estudiosos de Salvador Dalí i alguns ciutadans que van participar en les visites guiades que s’hi han programat de manera esporàdica des de l’any 2013. Es tracta de la casa Mas Roger, situada al número 12 del carrer de Monturiol. En aquelles parets hi va viure l’artista, des dels vuit anys fins que va marxar de la ciutat, i allà es va iniciar la seva carrera pintant-hi nombroses obres degudament documentades.

Segons l’arquitecte Josep Falgueras i l’historiador Jaume Santaló, autors de l’opuscle Figueres, arquitectures i història, aquest edifici «destaca per les seves tres façanes i per l’equilibrada combinació de fusta, ferro, rajol, ceràmica i pedra. La seva ubicació s’explica dins el procés de remodelació urbanística de la Figueres del tombant de segle. Promogut per Enriqueta Mas Roger, membre per línia materna de la família de comerciants i banquers Roger, la més gran fortuna de la Figueres del segle XIX, i amb la residència al número 31 del mateix carrer de Monturiol. A partir del 1912 va ser el domicili familiar de Salvador Dalí. En l’estudi que instal·là al safareig del terrat d’aquest edifici, Dalí pintà quadres com Noia a la finestra (1925) o els cartells de les Fires i Festes de la Santa Creu dels anys 1921 i 1922».

Anna Maria Dalí també la descriu al seu llibre Salvador Dalí vist per la seva germana, la primera edició del qual data de l’any 1949. En el capítol quart assenyala que «el pis nou de Figueres era més gran i luxós que l’anterior, i encara que també tenia una galeria, sempre més vàrem enyorar “aquella” (l’autora es refereix a la que hi havia a la casa anterior, al carrer de Monturiol 6), però s’havia de reconèixer que el pis nou era millor que l’altre. Hi he passat tants anys que és com si el veiés». En aquest sentit explica que «en entrar, hi havia un petit hall il·luminat per vidrieres de color. La galeria no tenia balustres de pedra, sinó barana de ferro, i donava a una plaça gran i espaiosa al fons de la qual es veia, des de la galeria, una llenca de golf de Roses, Palau-saverdera i les muntanyes de Sant Pere de Roda. Era la plaça de la Palmera, palmera que existia i era més alta que la casa. Ací tenien lloc les Fires de la Santa Creu, i ens calia travessar-la quatre vegades cada dia per anar al col·legi».

L’IMMOBLE EN L’ACTUALITAT. La casa Mas Roger va ser estrenada l’any 1912 pels seus propietaris, que vivien al primer pis, i per la família Dalí, que s’estava al segon. A la planta baixa hi havia la notaria del pare del pintor, Salvador Dalí i Cusí. Al terrat, en un dels safareigs que encara existeix, el pintor hi va muntar el seu primer estudi. Allà hi va viure fins que va marxar definitivament a Madrid, primer, i a Cadaqués, després, entre els anys 1929 i 1930.
«Aquesta va ser la casa de la família Dalí fins a la mort del pare, el 1950. De fet, el pintor hi va estar vinculat sempre, va ser el seu niu. Fins i tot l’havia visitat ja gran, mentre hi residia una tia nostra que era contemporània seva. Les dues famílies hi van residir fins a la Guerra Civil, quan l’edifici va ser comissat pel Comitè. Acabat el conflicte van tornar a la casa, que va necessitar diverses reformes perquè va quedar molt malmesa. Quan els Dalí deixen la segona planta, l’espai es divideix en dos pisos que han estat de lloguer», explica Lluís Carbó, que juntament amb la seva esposa, Sílvia Carreté, són els propietaris de l’immoble i d’un pis inferior on encara resideixen.

El pis que comprarà l’Ajuntament manté alguns elements de l’època, tot i el pas dels anys i algunes reformes, com una xemeneia que apareix esmentada en alguns escrits de Dalí. «Les escales de la casa són tal qual les pujava i baixava l’artista. Al terrat, com ell mateix ha escrit, hi va muntar el seu espai personal per pintar, aprofitant el safareig. A més, hi va posar una hamaca i el va convertir en un lloc on podia fer el que volia, sense molestar a la casa», relata el propietari. A l’entrada de l’immoble Federico García Lorca hi va fer la primera lectura pública d’una de les seves obres cabdals, Mariana Pineda, aprofitant la seva estada a Figueres i a Cadaqués, la Setmana Santa de l’any 1925, amb motiu de les vacances escolars.

Tot i que, en el seu moment, l’Ajuntament de Figueres va adquirir la casa natal de Dalí (situada a pocs metres d’aquesta) per tal de convertir-la en un espai museístic que recreï els primers anys del pintor i tot el seu entorn, la documentació històrica posa en evidència la importància que també té la casa Mas Roger. Tot i les visites guiades que s’hi ha vingut fent de manera intermitent, hi havia el risc que l’immoble passés en mans privades. La seva compra incorporarà a la ciutat un actiu dalinià de primera línia, més important que la casa natal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li