La Casa Cultural d’Andalusia en fa 30

0
648

Aquest diumenge han festejat l’aniversari amb una jornada a la seva seu del Molí de l’Anguila


 

Han passat tres dècades des que un grup d’amics, els uns arribats d’Andalusia i els altres d’Extremadura, van fundar a Figueres la Casa Cultural d’Andalusia de l’Alt Empordà. Antonia Ginés i Juan Fernández en van ser els principals impulsors. «Quan van venir aquí, enyoraven les seves arrels i els costums i van decidir fer una associació», comenta l’actual president, Antonio de la Torre. El seu primer local van ser els baixos d’un edifici de la urbanització la Marca de l’Ham. Des del 2007, arran d’un conveni signat amb l’Ajuntament, estan instal·lats al Molí de l’Anguila, un espai que van reformar amb les seves pròpies mans i que des de fa quatre anys comparteixen amb altres col·lectius. És allà on diumenge passat, 2 de desembre -dia que va coincidir precisament amb les eleccions andaluses-, van celebrar els seus trenta anys a la comarca amb una jornada oberta a tothom, que va comptar amb un dinar, espectacles i música. «Hem tirat la casa per la finestra», diu rient De la Torre, que ha treballat molts dies amb motiu de la celebració, ornamentant el local amb altres socis i preparant el menú que es va servir diumenge: escamarlans amb pollastre i còctel de gambes, a més d’un pastís d’aniversari. El cantant Javier Ginés i el grup de Ramon Corts van oferir el toc musical de la festa. A banda, el cor de la Casa d’Andalusia va interpretar algunes cançons i les alumnes de flamenc de l’entitat també van ballar. Tampoc va faltar el DJ Alain. La junta de la Casa d’Andalusia va entregar un petit detall als prop de 200 assistents i va regalar una copa de vi, amb l’escut de l’associació, a cadascun dels 317 socis i sòcies.

ACTIVITATS CONSOLIDADES. Els seus actes anuals es mantenen ben vius. És ja tota una tradició la romeria que fan un cop l’any, els dinars mensuals, les actuacions de la caseta de l’entitat per les Fires i Festes de la Santa Creu, l’elecció de la pubilla, la calçotada de cada hivern, la celebració de la Diada de Catalunya i la del Dia d’Andalusia. L’actual junta i el seu president acaben el mandat a principis del 2019. De la Torre s’hi tornarà a presentar, satisfet amb la feina feta els últims 4 anys.

DISTINCIÓ DE CIUTAT. El 17 d’octubre, la Casa va rebre el guardó Distinció de Ciutat en «reconeixement a la seva trajectòria com a entitat integradora de la comunitat andalusa a Figueres», al Teatre el Jardí. De la Torre valora el premi: «Animo els socis a quedar-se, a continuar. L’important és que no es perdin les arrels d’Andalusia».

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz