La canya de l’Empordà és la protagonista del tercer Congrés de l’Espai Català Transfronterer

0
626

Les jornades recorden la importància d’aquesta matèria primera com a element fonamental en la creació musical


Aquest cap de setmana s’ha celebrat el III Congrés de l’Espai Català Transfronterer, organitzat conjuntament per l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) i World Harmonies, sota el títol Els cants de la canya. Per a la presidenta de l’IEE, Anna Maria Puig aquest congrés ha servit per «posar sobre la taula una indústria que era i és poc coneguda, i que va tenir un prestigi internacional molt conegut. Hem pogut reivindicar una de les industries que tràgicament ha desaparegut de l’Empordà».

La jornada central es va desenvolupar el dissabte a l’auditori Caputxins de Figueres, amb dues taules rodones. La primera d’elles anomenada La canya per música, hi va participar gent del sector productor de la canya com Carles Medir, fabricant de canyes i inxes, el reparador de canyes Aleix Morillas i el music i lutier Joan Roca. Els participants van fer un repàs sobre la importància d’aquesta industria en el passat i del seu format en l’actualitat, encara present, però de forma més residual. Tots varen coincidir en destacar «la bona qualitat de la matèria primera».

Seguidament es va celebrar una nova taula rodona: La música amb canya. Com el seu nom indica, es va centrar en la presència de la canya en l’àmbit musical, i va comptar amb la presència de Cesc Sans, Claude Romero, Jean Pierre Lafitte, i Quim Guerra. Els ponents no només varen explicar la importància de la canya en aquest àmbit, sinó que varen portar diversos instruments amb aquest material: alguns d’ells havien estat oblidats i s’han pogut recuperar. L’acte va cloure amb l’actuació del grup Els Quatrevents, que varen oferir un concert de música tradicional amb instruments que utilitzen inxes de canya.

L’endemà al matí es va inaugurar una exposició sobre la canya al vestíbul del Cercle Sport Figuerenc, que romandrà oberta fins el 17 de juliol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li