La campanya de mecenatge per finançar el jardí terapèutic del Bernat Jaume, en marxa

0
941

L’objectiu és sensibilitzar empresaris, fundacions i entitats per aconseguir els 150.000 euros que costarà el projecte


 

La Fundació Salut Empordà (FSE) va començar ahir una campanya de mecenatge per finançar el nou jardí terapèutic que s’habilitarà a la terrassa del centre sociosanitari Bernat Jaume. L’objectiu és aconseguir el suport econòmic d’empreses, fundacions, associacions i particulars de l’Alt Empordà per finançar uns treballs valorats en 150.000 euros. I per aconseguir-ho, des d’ara i fins al 18 d’abril s’organitzaran diverses activitats i es vendran bosses reutilitzables. A més, s’ha creat el web www.llavorsdefutur.com, a través del qual també es farà un seguiment de les obres.

El nou jardí terapèutic serà pioner a la demarcació, ja que no hi ha cap recinte hospitalari gironí que disposi d’un espai similar. Estarà compost per diversos espais i ambients: hi haurà un punt de trobada, una zona d’interacció amb la natura (que serà un recorregut entre la vegetació per estimular els sentits), una àrea de relaxació, una zona d’activitats, i uns punts de creixement vertical (zones alternatives amb diferents punts de vista i tipus d’ombres). També inclourà pèrgoles i porxos oberts (perquè es pugui fer servir tot l’any), i combinarà jardineres grosses i alçades, enjardinaments d’experimentació adaptats per a persones que vagin en cadires de rodes, mantes verdes, i una zona on els usuaris podran tenir cura de les seves pròpies flors.

ÀNGEL REYNAL

L’eix central serà la Mediterrània, de manera que entre altres plantes s’hi podran trobar begònies, lavandes, menta o gessamí. I per activar els sentits dels pacients, s’hi combinaran materials i textures: hi haurà bancs de fibrociment, cadires de fusta, il·luminació de balisa solar, cascades d’acer inoxidable o campanes eòliques, així com diversos tipus de sòl (graves, terra, sorra i entarimat).

Segons fonts de la fundació, es tracta d’un espai exterior dissenyat per satisfer «les necessitats físiques, psicològiques, socials i espirituals dels usuaris d’un centre sanitari, perquè els ajuda a mantenir el contacte amb la realitat i els proporciona benestar psicofísic». A part d’humanitzar l’entorn del Bernat Jaume, el projecte vol aconseguir diversos beneficis, d’entre els quals en destaquen la reducció del consum de medicaments, la millora de l’estat d’ànim d’usuaris i familiars, la pràctica de noves activitats desvinculades del món sanitari, el contacte amb el món exterior (des de les finestres de les habitacions veuran el jardí) o l’habilitació d’un espai amable de trobada entre familiars i pacients.

En aquest sentit, la cap de Servei del Bernat Jaume, Esther Celda, matisa que «ha de ser un oasi de benestar i salut, perquè la vida en un hospital va més enllà de la malaltia». «No només ens preocupem del dolor del cos, sinó també del dolor de l’ànima», diu Celda. I el director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, afegeix: «És un projecte col·laboratiu de tota la comarca, per abordar la malaltia des d’un nou vessant, molt més càlid i proper, pensat per a pacients, familiars i professionals».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li