La biblioteca internacional Walter Benjamin de Portbou veurĂ  la llum aquesta primavera

0
1065

La reforma de la nau sud de l’edifici s’executarà aquest any i l’equipament ja es podrà posar en marxa


Més de vuit dècades després de la mort de Walter Benjamin, Portbou posarà a diposició dels investigadors i de la ciutadania les biblioteques dedicades al filòsof alemany, a la seva obra i a tot allò relacionat amb el seu pensament. Un fons de gran valor amb més de 3.000 volums, documents i altres continguts que la Fundació Angelus Novus s’ha dedicat a custodiar, actualitzar i ampliar.

L’espai que es destinarà a la biblioteca és la nau sud de l’edifici de l’antic ajuntament, on també hi havia les antigues escoles. Per a l’execució de la reforma es compta amb fons públics i privats i l’impuls de la Fundació Angelus Novus, creada fa cinc anys per activar el projecte de la Casa Walter Benjamin i tot el que significa.

Actualment s’estan licitant les obres de restauració interior de la nau i de les seves instal·lacions. Per a això, es compta amb 60.000 euros de finançament procedents del Ministeri de Cultura i 40.000 de la Diputació de Girona, i l’Ajuntament de Portbou n’aporta 22.000. Amb això es poden començar les obres tot i que els treballs s’emmarquen en l’ambiciós projecte de la Casa Walter Benjamin.

Pilar Parcerisas, presidenta de la Fundació Angelus Novus, explica: «Vàrem iniciar amb l’Ajuntament de Portbou una col·laboració publicoprivada: l’Ajuntament és propietari de l’edifici i nosaltres som propietaris del projecte, pagat per nosaltres i amb l’ajut de Ferrocarrils de la Generalitat». El projecte bàsic està fet i ara s’està abordant el projecte executiu. Els plans passen primer per posar a disposició del públic la biblioteca, segons Parcerias, «perquè la gent ens ho demana», i de cara a l’any vinent, un cop es tingui el projecte executiu elaborat, el departament de Territori i Sostenibilitat hi aportarà un milió d’euros. Serà aleshores quan s’aniran executant la resta de fases.

EL FONS. Els llibres i els diferents documents de la biblioteca són en un magatzem de l’Ajuntament; per això la consulta és gairebé impossible. Amb la posada en marxa de l’equipament es procedirà a la catalogació dels llibres d’acord amb un conveni amb la Biblioteca General de Catalunya.

DONACIONS D’ITĂ€LIA I FRANÇA. Un fet curiĂłs Ă©s com s’ha arribat a crear aquesta biblioteca multilingĂĽe (alemany, francès, anglès, italiĂ , castellĂ  i catalĂ ). S’hi concentren continguts especialment sobre Walter Benjamin, filosofia i literatura alemanya, anglesa, francesa i dels Estats Units, i sobre l’Escola de Frankfurt, però tambĂ© sobre el que s’ha escrit sobre Walter Benjamin des dels anys 40 fins a l’actualitat. Cal afegir-hi una biblioteca sobre judaisme i islamisme, literatura russa des del 1900 i fins al 1970, una altra part de biblioteca històrica important sobre la Guerra Civil espanyola, i tambĂ© una biblioteca complementĂ ria d’art, premsa sobre Walter Benjamin i un material d’arxiu, amb cartes i correspondència.

Gian-Luigi Ponzano (Alexandria, 1929 – Ivrea, Itàlia, 2018) i la seva esposa, Bianca Vittonatto, van bastir aquesta biblioteca durant dècades. Ponzano, enginyer de l’Olivetti, inventor de la «margarita», tenia estima per les terres de frontera i per Portbou i va ferdonació de la col·lecció a la Fundació. Més tard també es va rebre la biblioteca privada del traductor de les obres completes de Benjamin de l’alemany al francès.

Tot plegat, un important llegat cultural i patrimonial que converteix Portbou no només en un centre d’investigació sinó en un lloc clau per estudiar història, conflictes i fets que malauradament tornen a ser actualitat: les crisis de refugiats i l’exili dins les fronteres de la vella Europa. El municipi fronterer va ser l’últim passatge de Benjamin. El filòsof alemany, jueu, fugia del nazisme. Abans de ser deportat a les autoritats alemanyes, el van trobar mort a la seva habitació de l’hotel França de Portbou, on havia passat la nit. Era el 26 de setembre de 1940 i tenia 48 anys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li