La biblioteca, a l’abast dels malalts de l’Hospital i el Bernat Jaume

0
1162

Un conveni entre la FundaciĂł Salut EmpordĂ  i la Biblioteca Fages de Climent de Figueres posa al seu abast un fons de lectura i material audiovisual que un equip de voluntĂ ries ofereix a les persones ingressades


 

La Fundació Salut Empordà i la Biblioteca Fages de Climent van iniciar l’any passat un servei de préstec al Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres per tal de facilitar la lectura a persones hospitalitzades i als seus familiars. “Un dels objectius d’aquesta iniciativa, que porta el nom del bibliohospital, és que els usuaris mantinguin l’hàbit de lectura i la relació amb la biblioteca malgrat es trobin en condicions d’immobilitat, i millorar la socialització d’aquestes persones, contibuir al seu desenvolupament personal i alleugerir-ne la solitud”, explica Lluís Blavi cap d’infermeria del Bernat Jaume.

Des de l’estiu, aquest servei s’ha ampliat a l’Hospital de Figueres i es duu a terme gràcies a la participació de persones voluntàries de la Fundació Clerch i Nicolau i la Fundació Vergés Ginjaume, que fan de mediadores entre la biblioteca i les persones ingressades a la Fundació Salut Empordà. Les voluntàries –que actualment són un equip de fins a cinc persones– s’hi desplacen amb un carro carregat de llibres –una quarantena, pel cap baix– i desenes de revistes.

A mĂ©s, la biblioteca Fages de Climent ha portat a l’hospital un fons que hi romandrĂ  de manera estable i que s’actualitza periòdicament per adequar-se a les necessitats dels usuaris. Aquest fons inicial de 300 documents estĂ  format per novel·les de diferents gèneres (intriga, romĂ ntica, històrica…), relats breus, poesia, obres de teatre, llibres de creixement personal i obres de temĂ tica diversa. AixĂ­ mateix, les persones amb deficiències visuals disposen d’audiollibres a la seva disposiciĂł. El fons es completa amb revistes, mĂşsica i pel·lĂ­cules.

D’altra banda, si els usuaris tenen una petició en particular, les voluntàries, que són a la Fundació Salut Empordà cada dimarts i dijous de 17 a 19 hores, s’encarreguen de traslladar la demanda a la biblioteca, fer les gestions per realitzar el carnet en cas que el pacient no en tingui, i portar-los el material demanat. El retorn dels llibres es realitza a través de les voluntàries o de l’urna dipositada a l’entrada principal del centre.

AMPLIACIÓ DEL SERVEI. Amb la posada en marxa del servei, ara fa un any, les voluntàries han comptat amb una molt bona rebuda per part del personal sanitari, comptant amb el seu ple suport i complicitat com també amb la bona acollida de les persones ingressades i els seus familiars copsada mitjançant les enquestes de satisfacció realitzades entre els usuaris del servei, que n’ha afavorit l’ampliació a l’Hospital. En el mateix sentit s’expressa Lluís Blavi quan assenyala que “els pacients i els familiars esperen els dies que s’ofereix el servei, tant per la seva utilitat com pel que representa de trencament de la rutina del dia a dia”.

La coordinadora d’aquesta iniciativa, Yolanda Alcalà, de la Biblioteca Fages de Climent, assenyala que “vàrem començar pel Bernat Jaume perquè allà hi ha persones que estan soles o que hi passen molt de temps en convalescència i, per tant, el servei el consideràvem molt útil, com així ha estat. Al costat d’això, però, la part humana és el més important de tot. Les nostres voluntàries parlen una bona estona amb l’usuari i amb això ja els aporta, a uns i altres, una satisfacció molt gran”.

Aquest estiu s’ha fet efectiva la segona fase del projecte de Bibliohospital i, avui en dia, el servei de préstec de la Biblioteca de Figueres s’ofereix també als pacients de l’Hospital de Figueres. Així mateix, la Biblioteca Fages de Climent va lliurar un lot de contes infantils i de llibres sobre educació i salut dels infants per a la zona pediàtrica de l’Hospital.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li