Jutjat l’home que va agredir l’alcaldessa de Roses amb un ganivet per injúries i calúmnies

0
645

L’home que va agredir l’alcaldessa de Roses amb un ganivet, Jaume Sastre, s’ha assegut a la banqueta dels acusats dels Jutjats de Figueres. Sastre havia de respondre a les acusacions d’injúries i calúmnies per haver omplert Roses de cartells contra el president d’una fundació de disminuïts, el metge Ghassan Abou, per a la qual l’acusat treballava i d’on va ser acomiadat. Per aquests fets, el processat s’enfronta a 9.360 euros de multa i a pagar-ne 6.000 més d’indemnització. Durant el judici, Sastre ha reconegut ser l’autor dels pamflets, però ha dit que els havia penjat per denunciar suposades irregularitats a la fundació. L’alcaldessa, Magda Casamitjana, ha declarat com a testimoni.

L’agressor de l’alcaldessa de Roses ha tornat aquest dimecres als Jutjats de Figueres, emmanillat i custodiat per dos Mossos d’Esquadra. El cas que l’ha fet seure a la banqueta dels acusats no és el que el va enviar a la presó, però sí que té relació amb els fets que van desencadenar que Sastre agredís Magda Casamitjana amb un ganivet.

Els fets que s’han jutjat avui es remunten a l’estiu del 2008, quan Sastre va començar a omplir carrers i places de Roses amb pamflets i cartells contra el president de la Fundació Fadir, una entitat que ajuda a disminuïts. L’acusat, a qui havien acomiadat de l’entitat, acusava el seu president -el metge Ghassan Abou- d’haver-lo amenaçat físicament i haver alterat una acta de la fundació en benefici propi.

Als pamflets, Sastre deia que el metge havia comès ‘comportaments delictius’. A més de penjar-los arreu del municipi, l’escrit també va sortir publicat en una pàgina web local. Segons ha sostingut Sastre durant el judici, el president de Fadir li hauria manat rectificar una acta de l’any 2006 per quedar-se amb un local de la fundació –que estava en venda- per muntar-hi la seva consulta particular.

Sastre, que ha admès ser l’autor dels pamflets, ha dit que havia decidit penjar els escrits perquè era ‘la seva única sortida’, ja que ningú li feia cas. A més, també ha declarat que, tot i que els escrits anaven dirigits al president, la seva intenció només era ‘protegir les finalitats de la Fundació’.

Aquesta versió, però, és totalment oposada a la que sostenen tant el fiscal com l’acusació particular. Les dues parts ressalten que els pamflets en cap cas estaven emparats per la llibertat d’expressió, que recollien fets que no són certs, i que Sastre es va excedir en fer-los públics.

Durant la seva declaració, el president de la Fundació Fadir ha negat haver manat que es rectifiqués cap acta i ha dit que l’acusat va actuar per revenja després que l’entitat l’acomiadés. El metge rosinc també ha declarat que, arran de la difusió dels pamflets, tant la seva imatge personal com professional havia quedat tocada.

Els diferents testimonis que han declarat durant la vista oral han ratificat la versió del president de Fadir. Entre aquests, hi havia l’alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. L’alcaldessa ha dit que la intenció de Jaume Sastre, a l’hora de difondre els escrits, havia estat ‘absolutament fer mal’ i que les ‘acusacions fora de to’ havien tingut nombroses repercussions.

De fet, d’ençà que l’acusat va ser acomiadat de la Fundació Fadir el juny del 2008, havia protagonitzat diversos actes de protesta, com ara una vaga de fam a les portes del consistori. L’home demanava ser readmès o que li donessin una feina a l’Ajuntament de Roses, argumentant que l’alcaldessa li havia promès.

Aquest mes de maig, Jaume Sastre va ser detingut per agredir Magda Casamitjana amb un ganivet. Mentre l’alcaldessa estava esmorzant en un bar, l’home va entrar al local, la va agafar pels cabells i li va posar la fulla del ganivet al coll. Diversos testimonis i càrrecs locals van aconseguir reduir-lo i, després de ser detingut, Sastre va ingressar a presó en espera del judici.

Aquest matí, després de la vista oral, tant el fiscal com l’acusació han mantingut els càrrecs contra Sastre, i han demanat que se’l condemnés per injúries i calúmnies al president de Fadir. El ministeri públic sol·licita que s’imposi a Sastre una multa de 6.480 euros per un delicte continuat de calúmnies greus fetes amb publicitat.

Per la seva banda, l’acusació particular –exercida pel lletrat Jordi Corominas- sol·licita una multa de 9.360 euros per calúmnies i injúries. A més, també demana que Sastre indemnitzi el seu client amb 6.000 euros, i que es rectifiquin públicament totes les afirmacions falses que va fer el processat.

La defensa de Sastre, per la seva banda, ha demanat l’absolució, perquè diu que el processat no volia desprestigiar el metge rosinc, sinó mantenir ‘l’honorabilitat’ de la fundació Fadir. El judici, que s’ha celebrat al Penal Número 2 de Figueres, ha quedat vist per a sentència.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li