Junts per Catalunya s’imposa però ERC és a prop amb més regidors que el 2015

0
1553

El PSC guanya terreny i és tercera força a la comarca, el PP desapareix de Figueres, Vilafant, Castelló i la Jonquera


 

Les eleccions locals a l’Alt Empordà han fet aflorar, de nou, les particularitats de cada municipi. I és veritat que cada poble o ciutat de la comarca té la seva idiosincràsia. Tot i això, es poden treure conclusions a escala general de l’Alt Empordà. L’antiga CiU i ara la marca Junts per Catalunya torna a guanyar. Ho fa, però, mantenint-se lleugerament i veient com ERC s’imposa cada vegada més. Els republicans guanyen més regidors que el 2015. Dels 141 edils que tenien han passat a 178.

Junts per Catalunya ha obtingut una representació de 231 edils als consistoris de la comarca. Amb tot, el PSC s’ha quedat com a tercera força amb 48 regidors a la comarca. Destaca també la pèrdua de representants del PP a la comarca. La formació de Pablo Casado s’ha quedat sense edils a Figueres, Vilafant, la Jonquera i Castelló d’Empúries, per posar alguns exemples. Tot això ha estat causa, bàsicament, de l’augment de Cs a Catalunya i també a la comarca. A Roses els taronges han doblat representació, tot i que a Figueres només l’han mantingut.

Amb els resultats a la mà se sap quines candidatures han estat les guanyadores, però no en tots els casos això és sinònim de governar. Hi ha molts fronts oberts. Dubtes a Llançà, Roses o Vilafant. A Figueres, Junts per Catalunya ha guanyat còmodament però no vol dir que Jordi Masquef tingui mans lliures. Pel que fa a llistes guanyadores, a 36 municipis el triomf ha estat per Junts per Catalunya, a 21 per ERC, a 5 pel PSC, i els cupaires mantenen Viladamat. D’altra banda, cinc llistes guanyadores corresponen a formacions independents.

La participació en aquestes eleccions municipals ha estat molt superior a la de fa quatre anys. Només cal agafar l’exemple de Figueres, que el 2015 no va arribar al 50% de sufragis del cens. Aquest cop, la participació ha estat del 57,06%.

Es dona la circumstància, però, que en els municipis més grans hi ha hagut menys participació que en els petits. Sant Llorenç de la Muga ha tingut el cens més actiu de la comarca amb una participació del 91,95%. En canvi, la xifra més baixa ha estat la de Sant Miquel de Fluvià. Potser ha influït que només es presentés una llista i, per tant, les coses ja estaven clares. A Sant Miquel la participació ha estat del 54,69%.

En aquestes eleccions també s’ha fet llarga l’espera en l’escrutini dels resultats. El fet que les municipals coincidissin amb les europees ha fet alentir el recompte de vots i els candidats han patit més estona. 

 

  • Consulta els resultats i els regidors dels diferents pobles de l’Alt Empordà, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li