Joves, mares i de l’Est

0
666

Joves, mares, immigrants i explotades. Són els quatre adjectius que, a grans trets, defineixen les noies que exerceixen la prostitució en espais oberts al terme municipal de la Jonquera. Segons les dades recollides l’any 2014 per la Fundació Apip-Acam, que atén diversos col·lectius que estan en risc d’exclusió, les dones són cada cop més joves. El 56% tenen menys de 25 anys i un altre 24% en tenen entre 25 i 30. Tot i així, el 75% ja tenen fills d’entre 6 mesos i 4 anys que estan al seu país d’origen sota la cura d’algun familiar (sovint, el familiar és la parella, que sol ser el proxeneta). A més, solen consumir droga.
Pel que fa a la nacionalitat, el nombre d’espanyoles s’ha anat reduint i el nombre d’immigrants ha anat augmentant. El 67% són romaneses i el 20% búlgares, mentre que un altre 10% són nigerianes. I la gran majoria (90%) no dominen cap llengua d’acollida.
El nombre total de prostitutes ha augmentat, tot i que el cap dels Mossos d’Esquadra de la regió policial de Girona, Josep Milan, diu que la situació de la Jonquera és una excepció, ja que a la resta de la demarcació el nombre de prostitutes s’ha reduït a la meitat d’ençà que el juny del 2012 va començar l’operació Voral. Un 53% de les noies van canviant de lloc de treball, però el 46% estan sempre allà mateix, un fet que facilita el control dels rufians.

ATENCIÓ INTEGRAL. Apip-Acam va recollir aquestes dades en el marc del Programa d’atenció a dones vinculades a entorns de prostitució, tràfic i explotació sexual al territori de la Jonquera. Es tracta d’un projecte que es va posar en marxa l’any 2013 i que continuarà aquest 2015 i té com a objectius atendre i oferir una assistència integral a les víctimes de les xarxes de tràfic de persones. El que més demanen les dones és l’accés al sistema sanitari, però també se’ls ofereix formació, reinserció laboral i suport econòmic i psicològic, entre d’altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li