Josep Valls fa memòria de Josep Pla

0
540

La taula número 26 del Motel Empordà encara és, malgrat haver passat 30 anys, la de Josep Pla. Situada a tocar la porta d’entrada al menjador principal de l’establiment era una talaia privilegiada des de la qual l’escriptor empordanès observava l’entrar i sortir de la gent, les seves expressions i gestos i fins i tot collia converses i diàlegs furtius. Entre 1973 i 1981, l’any de la seva mort, la presència de Pla al reconegut establiment de Figueres va ser habitual.
Durant tot aquest període va tenir, a més, un confident d’excepció, el que aleshores era l’administrador de l’hotel, Josep Valls. “Un dia que ell dinava tot sol, l’any 1973, el fundador i director del Motel, Josep Mercader, em va demanar que m’assegués a la taula de l’escriptor. A partir d’aquell moment, Josep Pla va freqüentar-nos d’una manera regular fins que va morir. Cada vegada que venia, tant si era només per menjar-hi com si era per passar-hi uns dies, tot el personal l’acollíem amb molt d’afecte”, recorda el també escriptor.
El mes que ve, Josep Valls, col·laborador habitual a les pàgines d’HORA NOVA, publicarà el llibre Josep Pla oral. Coincidint amb el trentè aniversari de la mort de l’escriptor de Llofriu, l’editorial Acontravent de Barcelona, a través de la col·lecció “Cadaqués” que dirigeix Xevi Planas, li va encarregar un volum que recull un conjunt de sentències o frases lapidàries de Pla i en el qual l’autor ha pogut explicar la seva relació amb el prohom de les lletres catalanes del segle XX i, al mateix temps, interpretar alguns dels seus pensaments d’aquells anys.
Explica Valls que “els textos s’han classificat per temes: la vida, la gent, ell mateix, la literatura, l’art, el menjar, el país, el viatge, la religió i la política. Totes les visions de Josep Pla recollides en el volum les vaig sentir directament de la seva veu”. L’escriptor recorda que des del 1973 “vaig tenir la sort de relacionar-me amb ell sovint durant els nou últims anys de la seva vida. Vaig compartir taula amb ell en moltíssimes ocasions i el vaig dur amb el meu cotxe a tots els llocs on va voler anar a veure persones o paisatges”.
D’aquesta vivència, l’autor de Josep Pla oral –que el 1997 ja va publicar Josep Pla de conversa- “en arribar al vespre a casa, després de la jornada laboral i fos l’hora que fos, em tancava a la meva petita biblioteca de casa i escrivia tot allò que m’havia cridat l’atenció de les converses amb ell. Ho vaig anar fent fins a l’abril del 1981, el mes de seva mort”. Cal recordar que aquell hivern, Pla va estar ingressat diverses setmanes a la clínica Santa Creu on va estar acompanyat pel monjo figuerenc de Poblet, Marc Vallès.
EL TESTIMONI. Josep Valls reconeix que “tenir el gran privilegi de tractar Josep Pla amicalment era rebre una lliçó o impregnació quasi física de saviesa, força, lucidesa. Jo vivia aquest privilegi amb la sensació d’estar parlant amb una personalitat única, important, sensible, sincera, culta, refinada, radiant. El tarannà de Josep Pla, viu i precís, li permetia verbalitzar amb una perfecta naturalitat exactament el que volia dir, sense divagacions aproximatives i amb un odi feroç cap a la retòrica, perquè el molestava tot el que tingués un aire d’afectació i presumpció. El seu pensament destil·lava sempre una bona dosi d’escepticisme irònic, basat en el contacte amb la realitat”.
Reconeix l’autor d’aquest nou volum sobre l’escriptor empordanès que “em sembla indubtable que Josep Pla era un seductor que fascinava amb la paraula, amb l’objectiu d’atrapar els seus lectors, com quan parlava, amb la idea de captivar els seus interlocutors. La seva paraula, tant l’escrita com l’oral, tenia gairebé sempre un gran valor literari. La lectura i la conversa, alternades gairebé diàriament, m’arribaven a meravellar. El Josep Pla que jo vaig conèixer escrivia tal com parlava i parlava tal com escrivia”. Ara, 30 anys després de la seva mort, Josep Pla continua convidant-nos a reflexionar, en aquesta ocasió gràcies a l’obra de Josep Valls que veurà la llum el mes de març.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li