Josep Carrillo: ‘El turista post-pandèmia s’estimarà més viatjar a la Costa Oest que a Nova York’

0
950

La Covid-19 ha posat fre a moltes coses i la mobilitat és una d’elles. Restriccions de caps de setmana en vigor i trajectes internacionals gairebé impossibles. Malgrat tot, el director de Viatges Ictineu confia que al març la situació millori i arribin més ajuts per salvar les empreses. Espera tornar a oferir una de les especialitats de l’agència figuerenca, els viatges individualitzats i a la carta


Les agències de viatges esteu patint la pandèmia d’una manera diferent. Com us està afectant?
La nostra problemàtica ha estat una mica diferent d’altres. Tret del confinament inicial, que va afectar tothom, no ens han obligat a tancar, però el nostre negoci està basat en el moviment. Per tant, abans que arribés l’estat d’alarma ja vam notar una disminució de la demanda. Al febrer, s’anul·laven viatges i la gent començava a veure les orelles al llop. Després ha vingut el confinament perimetral de Catalunya, el municipal de caps de setmana, el tancament de la restauració i encara hem estat pitjor. Això en el nostre cas ens ha obligat a posar una treballadora en ERTO i més tard vam decidir reduir l’horari de l’establiment.

Quins productes heu pogut oferir durant aquest temps?
Evidentment ,les demandes que tenim no són de viatges de vacances. Es tracta de viatges per a empreses, a llocs on s’hi pot anar, per motius de feina i que no es poden substituir per teletreball. L’altre servei que estem oferint és el bitllet d’avió ètnic. El sol·liciten persones que treballen aquí i que des de l’agost i el setembre no han pogut anar al seu país d’origen.

Com esteu gestionant la crisi a nivell econòmic?
En el nostre cas estem molt agraïts als llogaters, s’han portat molt bé amb el lloguer del local. Les nòmines les tenim solucionades per la persona que està en el segon ERTO i jo, com autònom, tinc una prestació que s’ha allargat una mica més per ser del sector del turisme. Tot i això, hem hagut d’endeutar-nos amb un crèdit ICO i ara anirem pel segon.

De què es queixa?
Amb l’ERTO, la nostra treballadora al principi va tenir problemes per cobrar. Ara que torna a estar en ERTO, la prestació s’ha tornat a encallar i estem fent tràmits perquè la cosa no s’allargui; una persona necessita els diners cada mes. Sobre els ajuts directes, només n’ha donat la Generalitat i l’Estat no, per això en demanaria més, i que es poguessin tramitar amb més celeritat. D’acord que l’Estat et permet fer els ERTOs i els ICO, que tenen un interès molt baix, però t’has d’acabar endeutant, i amb tot el que tenim ara no n’hi ha prou per passar el mes. L’altra cosa que espero es pugui complir és allargar la carència dels ICO un any més. Només ens faltaria haver de tornar els crèdits l’abril.

Són optimistes en el futur del seu negoci?
Sí, som optimistes. Si fos una qüestió de mala gestió o de fer malament les coses, potser hauríem llançat la tovallola, però com que és un tema global, intentarem aguantar fins l’últim moment. M’agradaria pensar que si es vacuna a principis d’any, cap al març la gent començarà a tenir confiança i a reservar les vacances per l’estiu. Evidentment, no seran unes vacances com les d’altres anys. Si l’any que ve podem arribar a la meitat de vendes de l’any passat, crec que ja estarem contents.

El turisme post-pandèmia serà molt diferent al que coneixem?
Darrerament ja hi ha hagut una tendència a readaptar-se i a no tirar tant del turisme de masses. El client del gran operador turístic anglès o alemany potser demanarà altres coses. Crec que -almenys al principi- la gent voldrà més distàncies i una mica més d’aire, però també és veritat que l’ésser humà de seguida s’oblida de les coses. Potser la tendència serà fer un tipus de viatge més de paisatge i natura. Per exemple, abans de la pandèmia la gent demanava molt el destí de Nova York i de ciutats en general. A partir d’ara, potser el turista preferirà anar a la Costa Oest dels Estats Units abans que a Nova York.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li