Josep Bofill: «No farem grans canvis, hi ha molts projectes encarats»

0
2630

És el nou alcalde de l’Escala, després de la renúncia de Víctor Puga. Bofill ha estat primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Infraestructures, Medi Ambient i Habitatge


Enhorabona pel nou càrrec d’alcalde de l’Escala. Com ha entomat aquest canvi, un any abans de les eleccions municipals?
L’entomo amb molta força, és una decisió meditada de fa temps i parlada amb els diferents actors. Ja estava més o menys preparat i pactat amb l’alcalde sortint, en Víctor, però és cert que ha sigut un canvi sobtat perquè tant ell com jo com els companys del grup pensàvem que hi havia un marge més ampli per al traspàs, però en qüestió de vint dies s’ha precipitat i avui ja tenim el canvi fet.

Al ple d’investidura va deixar clar que el canvi és «un punt i seguit» i que seria un mandat de continuïtat.
Està clar, portem un projecte molt treballat, teníem un programa electoral molt ampli i amb molts projectes de tots els vessants, no només urbanístics, que sempre és el que més veu la gent. Durant aquest mandat, el que hem anat fent és executar el programa electoral, en la mesura que hem pogut perquè hem tingut dos anys que ho han alterat tot, però la idea és no fer massa canvis durant aquest darrer any que queda de legislatura. Tenim molts projectes encarats, alguns d’ells grans, i l’objectiu és anar seguint aquests projectes.

Parla de projectes urbanístics. De fet, vostè era fins ara el regidor d’Urbanisme. Com avancen, doncs, les propostes del camí d’Empúries, l’estany de la Poma i Vilanera?
Aquests són tres projectes de tres sectors molt diferents de l’Escala. A Empúries, s’hi ha anat intervenint durant els últims anys, però encara hi ha molta feina a fer. Tenim el passeig, a tocar les ruïnes, que té tots els atractius del món i el que hem fet darrerament ha sigut una renovació del passeig i, a partir del setembre, farem una actuació que allargarà aquest passeig fins al terme municipal de Sant Pere Pescador, fins al sector del Riuet. I en aquest sentit la voluntat és millorar la urbanització d’aquesta zona perquè ha quedat una mica enrere en serveis i visites. La voluntat del projecte, que el tenim molt encarat, és allargar el passeig i que s’hi implanti alguna activitat.

D’altra banda, pel que fa a l’estany de Poma, podem dir que és la nineta dels ulls d’aquests últims temps. Hem fet les modificacions urbanístiques que calia perquè tot aquest sector, que avui és privat, passi a ser públic en un futur i actualment estem a l’espera de l’aprovació definitiva. Aquest any, si tot va bé, a finals de juny o bé principis de juliol creiem que l’aprovació definitiva s’ha de fer realitat i de cara a final d’any seria molt important fer el primer pas.

Com s’ha d’entendre, però, aquest espai?
El càmping que hi havia en aquesta zona ha conservat una franja molt gran de verd, sense edificacions, i l’objectiu final és que tot l’espai sigui públic i també s’hi desenvolupi alguna activitat comercial o de restauració, concessionada perquè serà espai públic, però que també s’hi puguin implicar altres agents privats, ja que hem dotat uns espais hotelers en aquella zona. Estem parlant d’un parc molt gran dins de la trama urbana i creiem que és un espai de contrastos, per això ho comparem amb Central Park.

I pel que fa a Vilanera, enmig del parc natural, ja està clar quins usos se li vol donar?
Per a nosaltres Vilanera és una peça d’encaix, però li hem d’acabar de trobar aquest encaix. Fent una analogia amb altres equipaments que ha adquirit anteriorment l’Ajuntament, com ara l’Alfolí de la Sal, va estar en perill de caure en mans privades per fer-hi una promoció, el consistori va apostar molt fort per l’adquisició i, a partir d’aquí, va anar transformant un relat fins a arribar a un equipament que avui és un museu de primer nivell i on hi ha els serveis tècnics de Cultura de l’Ajuntament. Per tant, crec que a Vilanera estem en aquesta mateixa fase inicial. Ara hem adquirit els terrenys de la muntanya, farem l’adquisició del mas i, a partir d’aquí, cal anar encaixant els treballs previs de donar vida i activitat a l’equipament. S’ha parlat de fer-hi un centre d’interpretació o un centre de reserva de la biosfera, etc. Hem d’acabar de trobar-hi el què i, segurament, caldrà comptar amb una part privada que ajudi a sufragar els costos. L’objectiu és que el mas tingui una part pública perquè la gent el gaudeixi i una part privada per mantenir-ho econòmicament.

Els projectes esmentats s’inclouen dins els projectes estratègics del mandat o hi ha altres temes sobre la taula?
Per mi el projecte més estratègic que ara tenim entre mans és el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El planejament general és de l’any 1985 i va ser aprovat el 1992. Per tant, les necessitats d’ordenació d’aquell moment eren molt diferent de les d’ara i necessitàvem fer-hi una revisió. Ara ja hem fet el pas inicial, val a dir que és un procés llarg, ja fa sis anys que hi treballem i calculo que estarem al voltant dels vuit anys per fer-ne la renovació. Ara el que hem de fer és agafar totes les necessitats actuals de tots i cadascun dels sectors i plasmar-les al nou pla. Aquest és el projecte principal que tenim entre mans i que hem de tancar de cara als pròxims anys.

Quines diria, per tant, que són les necessitats actuals del municipi de l’Escala?
Un dels factors que haurà de tenir en compte el POUM és l’efecte del canvi climàtic. Ja hi ha altres plans directors, com ara el de sòls no sostenibles de la Costa Brava, que fa poc que s’ha aplicat i ja intervenen en el canvi climàtic, però en calen més. Per tant, crec que el POUM haurà de recollir tots aquests aspectes tan rellevants quan es redacti.

Des de fa pocs dies, s’han col·locat diferents fanals a les rotondes d’accés, que són autosuficients i desvinculats a les grans companyies elèctriques. És aquest el camí?
Sí, això n’és un exemple… També calen més zones d’ombra, per exemple, a les places dures de la població. Les places que tenim avui són sense ombres, o un altre exemple a tenir en compte és la recuperació de les aigües, a través de les pavimentacions dels diferents espais quan es fa un carrer o placa, o els escocells dels arbres… Tot són detalls que el canvi climàtic fa que ens hi hàgim d’adaptar. Hem de ser molt més eficients en el consum energètic.

Una de les pedres a la sabata de la vila és la cobertura mòbil i la connexió. Què passa?
És complicat, vam fer algun pas modificant l’ordenança municipal, avui la llei és totalment oberta pel que fa a la implantació d’antenes, però s’ha de regular amb les ordenances perquè no té sentit posar antenes a tot arreu. Hem de mirar de fer algun conveni amb les companyies, ja hem fet algunes reunions i hi ha hagut iniciatives amb petites antenes, però no s’han acabat d’implantar i és un punt, de cara el futur, que cal treballar perquè ara hi ha molta gent que fa teletreball i és una mancança que tenim.

Com a alcalde, quines creu que són les problemàtiques reals de l’Escala?
La problemàtica més gran que tenim és que passem d’un extrem a l’altre durant els mesos d’estiu. Entre l’hivern i l’estiu patim molt pel que fa als serveis de neteja, platges, recollida d’escombraries… D’altra banda, l’Escala és un municipi on a l’estiu tenim la construcció bastant controlada, tot i que som un dels municipis amb més llicències visades de reforma i construcció i ja fa uns quants anys que treballem amb els paletes i la UEC per a la flexibilització de la seva feina durant els mesos d’estiu. Hi ha municipis que blinden 100% les obres durant els mesos d’estiu i nosaltres no. Sí que blindem el nucli antic i alguns pols turístics importants, però en altres zones hem arribat a acords perquè els professionals puguin treballar. Tornant a la problemàtica, però, sobretot rau en la diferència de gent entre l’hivern i l’estiu, patim molt amb el servei d’aigua i crec, per tant, que és la problemàtica més important.

Foto: Àngel Reynal

Què vol aportar Josep Bofill al poble?
És una pregunta molt difícil [entre riures]. Ho vaig deixar clar al ple d’investidura: ara es tracta de tancar un any, l’any que ve ja veurem què passa, però enguany hem de continuar treballant amb els diferents projectes iniciats, no farem grans canvis ni grans invents, no crec que sigui el moment. Tenim suficient feina per treballar amb el que tenim, segurament vindran coses inesperades que les haurem d’encarar, però no vull destacar massa res. Torno a fer incidència en el tema dels serveis, soc una persona bastant tècnica i m’agrada que tot estigui a l’ordre del dia.

Entenem que serà el candidat a les eleccions municipals del 2023?
Com a relleu natural el número dos ha passat a ser el número u, i el número tres, al dos, i així. Hem de conversar-ho amb el grup, ara hem tancat aquest projecte de cara a l’any vinent i ens donarem uns mesos per acabar de decidir com plantejar les municipals.

El fins ara alcalde tenia alguns càrrecs a la Diputació de Girona i altres òrgans. També n’assumeix el relleu?
No, són càrrecs d’àmbit personal o de grup polític. En aquest cas, a la Diputació de Girona, en Víctor va tenir la plaça a causa de la renúncia de la Sílvia Paneque, ja que ella va passar al Parlament de Catalunya i ara hi entrarà el vocal que hi havia després d’en Víctor. I al Consell Comarcal de l’Alt Empordà crec que no hi tenim representació; per tant, de moment tot queda igual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li